Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Egna vaccinet en bricka i Kinas diplomatispel

Nicaragua meddelade nyligen att landet bryter med Taiwan till förmån för Kina. Kina lovade samtidigt att leverera en miljon doser av sitt coronavaccin till det fattiga centralamerikanska landet.
Egenutvecklat vaccin har gett bland annat Kina nya möjligheter att flytta fram sina positioner.
Nicaragua • Publicerad 18 december 2021
Laureano Ortega Murillo, son till Nicaraguas president Daniel Ortega, och Kinas vice utrikesminister Ma Zhaoxu den 10 december, då Nicaragua beslutade att ta upp de diplomatiska kontakterna med Kina. Arkivbild.
Laureano Ortega Murillo, son till Nicaraguas president Daniel Ortega, och Kinas vice utrikesminister Ma Zhaoxu den 10 december, då Nicaragua beslutade att ta upp de diplomatiska kontakterna med Kina. Arkivbild.Foto: Yue Yuewei/AP/TT

Nicaraguas beslut om att bryta de diplomatiska kontakterna med Taiwan glädjer Kina, som ser Taiwan som en del av folkrepubliken. Stormakten har meddelat planer på att ta kontroll över ön så småningom.

Samtidigt som Nicaragua gav sitt besked kom ett löfte om vaccin från Kina till Nicaragua.

Annons

– Tjänster och gentjänster har definitivt att göra med Nicaraguas beslut att avsäga sin diplomatiska relation med Taiwan och erkänna folkrepubliken, säger Kina-analytikern Karl Stäringe till TT.

Inte politiska syften

Kina har dock varit noga med att framhäva att landet inte använder vaccin i politiska syften, säger Karl Stäringe som har fördjupat sig i hur Kina väljer att beskriva vaccinarbetet i statliga medier.

– Det har handlat om att virus inte ser några gränser och att viruset inte diskriminerar. Narrativet har varit helt och hållet fokuserat på samarbete och att Kinas vaccin ska vara vad de kallar "global public goods", säger han.

Uttrycket kan tolkas som att vaccinet ska kunna vara till nytta för alla i hela världen.

I mars uppgav Paraguays utrikesdepartement att landets regering erbjudits kinesiska vacciner mot att kapa banden med Taiwan. I det fallet var det dock osäkert vem som kommit med erbjudandet, och kopplingen till Kinas regering är oklar, rapporterade Bloomberg.

Samma månad rapporterade The New York Times att Brasilien, som var i behov av vaccin, plötsligt beslutat att tillåta Huawei att delta i budgivningen för landets 5G-nät, i samband med att landet fick vaccin från Kina. Kopplingen mellan de två händelserna är dock inte helt klarlagd.

Vill påverka opinionen

Redan innan de kinesiska vaccinen fanns bedrevs viss diplomati med koppling till coronapandemin, med syfte att förbättra relationerna till länder som inte prioriteras av väst.

– Det började med fototillfällen vid flygplatser där man levererade munskydd och respiratorer i viss mån och skyddskläder. Sedan så småningom vaccin, säger Jerker Hellström, som driver analysföretaget Swedish Center for China Studies.

En av Kinas högst prioriterade frågor är att införliva Taiwan med folkrepubliken och på senare tid har Peking riktat in sig för att vinna över diplomatiska allierade. Då behöver den internationella opinionen påverkas.

– Det är ett steg mot en ytterligare internationell isolering av Taiwan som man hoppas i längden skulle göra det lättare att argumentera för att Taiwan ska vara en del av folkrepubliken, säger Jerker Hellström.

Annons

Nicaraguas beslut gick inte obemärkt förbi. Det har kritiserats av Taiwan och även bland annat USA, som i stället anser att länders engagemang i Taiwan bör öka, enligt utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

14 länder

Ett Air China-plan med de första 200 000 doserna anlände till Nicaragua kort efter offentliggörandet. Det gjorde även en nicaraguansk delegation som hade rest till Kina för samtal med landets regim.

– Vi har kommit tillbaka med de goda nyheterna att vi ordnat denna donation på en miljon vaccineringar till det nicaraguanska folket, sade Laureano Ortega Murillo, son och rådgivare till president Daniel Ortega, rapporterar BBC.

Taiwan har tidigare varit en viktig handelspartner till Nicaragua, men Peking har varit tydligt med att länder som vill ha formella diplomatiska band med Kina måste bryta sina diplomatiska kontakter med Taiwan. Antalet länder som formellt erkänner Taiwan som en självständig stat är nu 14, jämfört med 21 då Taiwans president Tsai Ing-Wen tillrädde 2016.

USA är inte ett av de länder som erkänner Taiwan som en självständig stat, men har på senare tid stärkt kontakterna och använt en mer kraftfull retorik i sitt stöd för ön, vilket har ökat spänningarna med Kina.

40 procent av Nicaraguas vuxna befolkning är fullvaccinerad och 69 procent har fått en dos.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet och har drygt 23 miljoner invånare och fungerar i praktiken som en självständig stat. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Taiwan erkänns officiellt som en självständig stat av 14 mindre länder i Stilla havet, Latinamerika och Afrika, som får bistånd från Taiwan.

Länderna är, sedan Nicaragua brutit de diplomatiska kontakterna, Belize, Guatemala, Haiti, Honduras, Marshallöarna, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Granadinerna, Swaziland, Tuvalu och Vatikanstaten.

Ett land kan inte erkänna och ha officiella förbindelser med både Kina och Taiwan.

Källa: Landguiden/UI.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons