Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter supersommaren – rekordpriser på villor

Priserna på villor slog rekord i augusti – och även för bostadsrätter tickar det mot toppnivåer.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2020
Villapriserna har nått rekordnivåer i augusti. Arkivbild.
Villapriserna har nått rekordnivåer i augusti. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den befarade coronaeffekten på bostadsmarknaden, med sjunkande efterfrågan och stora prisras, uteblev. Efter en mindre dipp under våren har det i stället blivit tvärtom.

– Det blev ett omvänt scenario. Coronaeffekten på bostäder har inneburit ökad försäljning, och sedan flera månader tillbaka ökar priserna kontinuerligt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Annons

Under augusti ökade priserna på både bostadsrätter och villor med två procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis ökade prisutvecklingen med fyra procent för bostadsrätter och med åtta procent för villor.

Rekordnivåer

På många platser har villapriserna nu nått all time high, berättar Per-Arne Sandegren.

– Om vi tittar på de tre storstadsområdena så har vi inte haft den här nivån tidigare, säger han.

I såväl Storgöteborg som Storstockholm har villapriserna ökat med två procent den senaste månaden, medan de i Stormalmö har varit oförändrade. Priserna för bostadsrätter har ökat med två procent i Storgöteborg och Storstockholm, och med tre procent i Stormalmö.

– Tittar vi på bostadsrätter så ligger man i Storgöteborg och Stormalmö ungefär på den toppnivå som rådde 2017. Storstockholm är inte riktigt uppe på de nivåerna, men de senaste månaderna har det ökat även där, säger Per-Arne Sandegren.

Under årets första åtta månader har det sålts fler bostäder än under samma period förra året. Antalet sålda villor ökade med två procent, medan antalet sålda bostadsrätter ökade med fem procent.

Stort intresse för fritidshus

Men det är fritidshusen som sticker ut mest. Hittills i år har det sålts 4 700 fritidshus, vilket är 13 procent fler än under samma period förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Fritidshusen går starkt, det finns ett stort intresse och det säljs fler, säger Per-Arne Sandgren.

Det är en liten marknad, påpekar han, men effekterna av pandemin är tydlig. När stora delar av världen påverkas av reserestriktioner väljer många att skippa utlandssemestern – och ser sig i stället om efter alternativ på hemmaplan.

– Hade man funderat på ett semesterhus i många år så kanske man gjorde slag i saken i år.

Delad bild inför hösten

Annons

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tror att efterfrågan kommer att vara fortsatt hög även under kommande månader.

"Redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst", säger han i ett pressmeddelande.

Men alla delar inte den positiva bilden. I sin senaste upplaga av Nordic Outlook från slutet av augusti pekar storbanken SEB på risken för att luften går ur bostadsmarknaden mot slutet av året. Anledningen, skriver de i rapporten, väntas vara den höga arbetslösheten.

Samtidigt tror SEB inte att nedgången blir större än fem procent, vilket är en betydligt mildare nedgång än den banken varnade för i sin rapport i maj.

Fakta: Bostadsutvecklingen i augusti

Prisutvecklingen för bostadsrätter i augusti:Bostadsrätter1 månad3 månader12 månaderMedelpris (kr/kvm)Riket+2 %+3%+4%41 293Centrala Stockholm+1%+2%+4%94 019Storstockholm+2%+1%+4%59 965Centrala Göteborg+2%+5%+2%64 091Storgöteborg+2%+4%+5%46 913Centrala Malmö+3%+4%+3%34 695Stormalmö+3%+7%+2%31 752Prisutvecklingen för villor i augusti:Villor1 månad3 månader12 månaderMedelprisRiket+2%+6%+8%3 441 000Storstockholm+2%+4%+8%6 027 000Storgöteborg+2%+4%+7%5 101 000Stormalmö±0%+3%+8%4 602 000Prisutveckling för fritidshus i augustiFritidshus12 månaderMedelprisRiket+9%1 926 000Källa: Svensk Mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons