Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter nya reglerna – direktböter för hög musik

Brott • Publicerad 11 juli 2021
Polis i Umeå bötfällde under natten till söndagen personer som spelade hög, störande musik. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två personer i Umeå har under natten mot söndagen bötfällts för förargelseväckande beteende efter att ha spelat hög musik.

Tidigare har polis endast kunnat utfärda böter för förargelseväckande beteende mot den som urinerar offentligt, men från och med 1 juli utvidgades möjligheten till att även gälla om man spelar hög, störande musik, samt för störande vattenskoteråkning.

Annons

I Umeå var det en bilist vid kajen i centrala stan som fick böter efter att ha spelat hög musik klockan ett på natten, och två timmar senare bötfälldes en bilförare för samma sak efter det att "högljudda ungdomar" hade spelat musik under fler timmar enligt uppgift, skriver polisen på sin hemsida.

Bötesbeloppet för störande hög musik är 1 000 kronor.

I vissa delar av landet är hög och störande musik den enskilt största anledningen till att människor kontaktar polisen, enligt polisen.

"Man upplever det som extremt störande och man får inte sova om nätterna under långa perioder", säger Jesper Molander, polisinspektör vid nationella operativa avdelningen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons