Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter fiskekrisen: Fiskare får bränsletillägg

De höga bränslepriserna gör att många av västkustens fiskebåtar stannar i hamn – vilket riskerar att leda till högre priser på fisk och skaldjur. Nu tar en branschaktör saken i egna händer och erbjuder fiskarna bränsletillägg, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 5 april 2022
De höga bränslepriserna drabbar fiskenäringen hårt. Arkivbild.
De höga bränslepriserna drabbar fiskenäringen hårt. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Bränsletillägget erbjuds av Göteborgs Fiskauktion, och ska vara ett ekonomiskt incitament för att få fiskarna att ge sig ut till havs. Fiskarna får fem kronor per kilo räka och kräfta, och två kronor per kilo fisk.

Bränsletillägget är ett test som ska fortlöpa under april och beräknas kosta cirka en miljon kronor.

Annons

– Efter det får vi göra en utvärdering av det, det finns gränser för hur mycket vi har råd med. Det ligger ju i vårt intresse att fiskarna fortsätter att fiska, men vi ser det också som en markering mot staten för det är därifrån vi tycker att det här stödet ska komma. Det ska inte komma från branschen, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion, till GP.

Oron är att de höga bränslepriserna annars riskerar att tvinga en del fiskare i konkurs.

– Ur vårt perspektiv är detta en allvarlig fråga för hela Sveriges livsmedelsförsörjning. Det är ett problem som behöver lösas här och nu, inte om en eller tre månader, säger Roger Thilander.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons