Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Edholm: Ersättning till friskolor ses över

Politik • Publicerad 1 november 2022
Skolminister Lotta Edholm vill se en utredning som går till botten med skillnaderna mellan skolor. Arkivbild.
Skolminister Lotta Edholm vill se en utredning som går till botten med skillnaderna mellan skolor. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Skolminister Lotta Edholm (L) vill tillsätta en utredning som ser över finansieringssystemet för skolan, rapporterar Dagens Nyheter.

– Den kommunala skolan har till skillnad från friskolorna en skyldighet att ta emot alla elever. Det kostar mer. Men kommunerna måste också bli bättre på att tala om hur mycket mer det kostar, säger Edholm till tidningen.

Annons

I Tidöavtalet har regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om att införa en nationellt bindande norm för hur skolpengen ska beräknas.

– Om vi ska kunna förbättra likvärdigheten i den svenska skolan måste det också bli mer likvärdiga ekonomiska resurser till skolorna, säger Edholm.

På frågan om hon ser framför sig att ersättningen till friskolorna kommer att minska svarar hon:

– Det vågar jag inte säga, men jag vill se en utredning som går till botten med skillnaderna. Det kommer att vara krångligt rent lagtekniskt på grund av det kommunala självstyret. Men jätteviktigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons