Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EBM-chef anmäls för efterforskning av källa

Ekonomi • Publicerad 14 september 2021
STOCKHOLM 20210723Ekobrottsmyndigheten på Hantverkargatan 15 i Stockholm.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430Foto: Christine Olsson

En chef på Ekobrottsmyndigheten (EBM) anklagas för att ha försökt ta reda på vem som läckt uppgifter från myndigheten till Dagens industri, rapporterar SVT med flera.

Chefen har anmälts till Statens ansvarsnämnd. Att som myndighet efterforska vem som är källan till uppgifter som ska publiceras i medier är ett brott mot Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar.

Annons

Det Di rapporterade var att EBM lagt omkring 17 miljoner kronor på it-konsulter och 10 av dem på en enskild konsult, samtidigt som ledningen varnat för nedskärningar i personalen.

Enligt anmälan försökte chefen i ett videosamtal "fiska" fram om en viss medarbetare var den som vidareförmedlat uppgifterna, skriver SVT.

Statens ansvarsnämnd ska avgöra om saken bör utredas som ett brott av åklagare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons