Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dystert rekord för kanadensiska skogsbränder

Skogsbränderna i Kanada slår nya dystra rekord. Under lördagen rapporterades 906 aktiva bränder. 570 av dem är utom kontroll och det brinner i alla landets provinser.
Kanada • Publicerad 15 juli 2023
En helikopter vattenbombar en brand i området Lebel-sur-Quevillon i Quebec. Arkivbild.
En helikopter vattenbombar en brand i området Lebel-sur-Quevillon i Quebec. Arkivbild.Foto: Adrian Wyld/AP

10 miljoner hektar mark har ödelagts hittills i år, ytor motsvarade Portugal eller Island i storlek, och bränderna väntas fortsätta att öka i omfattning de kommande veckorna.

Totalt har 4 088 bränder registrerats sedan januari, och över 150 000 människor har evakuerats från sina hem.

Annons

– I år ser vi siffror som är värre än våra mest pessimistiska scenarier. Det som är helt galet är att det inte har varit något andrum sedan i maj, säger Yan Boulange på Kanadas motsvarighet till Naturvårdsverket.

Enorma områden

Majoriteten av bränderna har inträffat i skogar, långt ifrån bebodda områden, men de får ändå allvarliga konsekvenser för miljön. På grund av brändernas omfattning har myndigheterna varit tvungna att låta de flesta av dem brinna.

I torsdags omkom en 19-årig brandman som deltog i släckningsarbetet.

– Vi har att göra med enorma områden. Branden vi hanterar är 65 kilometer lång, vilket innebär stora organisatoriska utmaningar, säger Philippe Sansa, som leder en division av franska brandmän utplacerade i hårt drabbade norra Quebec.

Svår torka

I maj drabbades västra Alberta hårt av bränder i en aldrig tidigare skådad omfattning. Några veckor senare var bränderna värst i Nova Scotia på östkusten, innan enorma bränder i Quebec skapade tjocka rökmoln som letade sig in i delar av USA.

Sedan början av juli har situationen tagit en dramatisk vändning i British Columbia. Över 250 bränder bröt ut där på bara tre dagar i förra veckan. De flesta av dem utlöstes av blixtnedslag.

Stora delar av Kanada har drabbats av svår torka efter månader av onormalt låg nederbörd och höga temperaturer. Extrema väderhändelser i Kanada har ökat både i intensitet och frekvens som ett resultat av klimatförändringarna, enligt forskare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons