Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dött vildsvin hittat i Katrineholm

Ett dött vildsvin har hittats i Katrineholms kommun, rapporterar P4 Sörmland. Vildsvinet ska skickas in för provtagning för afrikansk svinpest. Men det behöver inte betyda att sjukdomen har spritt sig.
Djur • Publicerad 8 september 2023
Vildsvinet ska skickas in för provtagning för afrikansk svinpest. Arkivbild.
Vildsvinet ska skickas in för provtagning för afrikansk svinpest. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyligen hittades ett dött vildsvin utanför Fagersta i Västmanland med sjukdomen.

– Det skickas prover och det har det gjorts även innan det här fallet i Västmanland. Men nu är vi extra noga med att provta upphittade grisar så klart, säger länsveterinär Karin Reine, till P4 Sörmland.

Annons

Det påträffas döda vildsvin ganska ofta, framhåller hon.

Samma sak påpekar man på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som analyserar proverna.

– Just nu hittar folk döda vildsvin överallt. Alla kommer inte vara smittade, säger Joakim Nordblom, pressekreterare på SVA.

Hittar man ett dött vildsvin ska man inte röra det. Man ska rapportera in det till SVA, så att myndigheten får bättre koll på spridningen av svinpesten.

– Vi vill ha in fler döda vildsvin.

De lär dröja ungefär ett dygn innan Katrineholmsborna får veta om vildsvinet är smittat eller inte, tror Joakim Nordblom.

Sedan den 25 augusti har totalt sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten. Tidigare i veckan bekräftades att ett av de vildsvinen hade afrikansk svinpest.

Fallet är det första i Sverige och under torsdagen införde myndigheterna hårda restriktioner i ett stort område i Mellansverige efter upptäckten. De nya reglerna gäller tills vidare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons