Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domstol sätter P för Påfågel som efternamn

Namn • Publicerad 7 juli 2021
Får inte godkänt som efternamn. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

En 44-årig man får inte byta efternamn till Påfågel. Namnet skulle vara för lätt att förväxla med varukännetecknet Påfågeln Saffran, rapporterar Dagens Juridik.

Mannen fick först avslag av Skatteverket som hänvisade till att det finns en firma som heter Åsby Påfågel och även Påfågeln Saffran. Risken för förväxling var uppenbar.

Annons

Orimligt, tyckte 44-åringen – en firma kan inte ha ensamrätt till ett vanligt svenskt ord – och bestred beslutet. Förvaltningsrätten i Göteborg gav honom rätt och skickade tillbaka ärendet till Skatteverket.

Kammarrätten i Göteborg gör en annan bedömning och anser precis som Skatteverket att efternamnet skulle kunna gå att förväxla med varukännetecknet. Det har inte heller framkommit några särskilda skäl för att ändå tillåta namnbytet.

Ett varukännetecken innebär i praktiken nästan samma sak som ett varumärke och ensamrätt uppstår om ordet arbetas in och blir tillräckligt känt i kundgruppen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons