Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fredlig upplösning vid Kanadabro – oro i Ottawa

Den nästan veckolånga blockaden av den viktiga Ambassador Bridge, som går mellan Detroit i USA och Windsor i Kanada kan vara på väg att upplösas. Men på andra håll fortsätter protesterna – som bland annat riktar sig mot coronarestriktionerna.
Kanada • Publicerad 12 februari 2022
En demonstrant skriker till de kanadensiska poliserna samtidigt som andra demonstranter gör sig redo att lämna Ambassador Bridge, som går mellan Detroit i USA och staden Windsor i Kanada.Foto: Nathan Denette/AP/TT
Lastbilsprotesterna fortsatte i den kanadensiska huvudstaden Ottawa under lördagen.Foto: Patrick Doyle/AP/TT
Bajamajor har ställt ut framför premiärminister Justin Trudeaus kansli i den kanadensiska huvudstaden Ottawa under protesterna.Foto: Patrick Doyle/AP/TT

Det var efter att kanadensisk polis under lördagen positionerade sig invid Ambassador Bridge som demonstranterna – uppretade över coronarestriktionerna – började lämna bron.

"Vi uppmanar alla demonstranter att agera fredligt och enligt lagen", meddelade den kanadensiska polisen i staden Windsor i provinsen Ontario på Twitter på lördagen i samband att polisstyrkan positionerade sig vid bron.

Annons

Nya högljudda demonstranter anlände, men motades bort av polisen och enligt nyhetsbyrån AP sågs inga sammandrabbningar äga rum mellan demonstranter och polis.

Urinerat på minnesmärke

Men i huvudstaden Ottawa fortsätter oroligheterna. I staden råder sedan i förra veckan undantagstillstånd efter att tusentals tillresta människor uppträtt stökigt och demonstrerat. Antalet personer har minskat men ännu står hundratals lastbilar parkerade framför parlamentet och demonstranterna uppges själva ha ställt fram bajamajor utanför premiärminister Justin Trudeaus kansli.

Under lördagen revs ett stängsel som satts upp runt ett nationellt krigsminnesmärke eftersom demonstranter urinerat på det.

Även i Windsor har undantagstillstånd utfärdats. Det trädde i kraft vid midnatt natten till lördagen.

Undantagstillståndet i Windsor omfattar alla som "hindrar varor, människor och tjänster" vid internationella gränsövergångar, på flygplatser, vid hamnar och större motorvägar, har bland andra BBC rapporterat.

Den som inte efterföljer reglerna kan tvingas böta upp till motsvarande 730 000 svenska kronor och riskerar uppemot ett års fängelse.

Fjärdedel av handeln

De omfattande protesterna i Kanada har pågått ett par veckor. Många av demonstranterna är lastbilschaufförer som visar sitt missnöje med Justin Trudeaus regering och dess hantering av coronapandemin. Protesterna startade i huvudstaden, men har sedan spridit sig till andra delar av landet.

Sedan i måndags och fram till på lördagen har Ambassador Bridge varit ockuperad. Demonstranter har satt ut soffor och stolar på bron, samt bildat en lång kö med bilar, draperade med flaggor.

Transporterna över Ambassador Bridge utgör en fjärdedel av all handel mellan de två länderna, och kallas en av världens viktigaste handelsbroar.

Biden och Trudeau

Oroad över den påverkan som broockupationen har på de viktiga handelsförbindelserna mellan USA och Kanada tog president Joe Biden kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i fredags.

Annons

"Presidenten uttryckte sin oro över att amerikanska företag och arbetare allvarligt påverkas, bland annat av förseningar i produktionen, färre arbetstimmar och fabriksnedstängningar," uppgav Vita huset efter samtalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons