Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängelse och friande för Norrköpingsmord

Sex män döms för mord och mordförsök i Ingelsta i Norrköping 2020. Tingsrätten friar dock samtliga åtalade för dubbelmordet utanför en nattklubb i Norrköping 2019.
Brott • Publicerad 18 juni 2021
Den 5 december 2019 sköts två män till döds utanför en nattklubb i Norrköping. Arkivbild.
Den 5 december 2019 sköts två män till döds utanför en nattklubb i Norrköping. Arkivbild.Foto: Niklas Luks/TT

Fyra av männen som döms för mord och mordförsök i Ingelsta döms till livstids fängelse. De två andra döms till fängelse i 16 år.

Tingsrätten ogillar dock åtalet för mord och framkallande av fara för annan vid skjutningen utanför en nattklubb i Norrköping den 5 december 2019.

Annons

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att åklagarna inte kunnat bevisa att de tilltalade har organiserat, planerat och genomfört skjutningen på det sätt som åklagarna påstått i åtalet.

En avrättning

Vid mordet och mordförsöket i Ingelsta 2020 besköts två män med automatvapen när de befann sig i en bil. Den ene mannen träffades och dog medan den andre lyckades fly och klara sig utan skador.

Skotten avlossades från en annan bil som enligt tingsrätten väntat på offren.

Tingsrätten skriver i domen att det "snarast har varit fråga om en avrättning som varit planerad sedan tidigare" och finner det styrkt att de tilltalade har planerat, organiserat och genomfört gärningen.

De inblandade personerna har deltagit på olika sätt och i olika utsträckning men samtliga har enligt tingsrätten "deltagit i brotten på ett sådant sätt att de ska dömas som gärningsmän."

Åklagarna Anna Hjort och Karin Sandén, som inte varit tillgängliga för att kommentera domen, säger i ett pressmeddelande att rätten delat deras bedömning gällande att döma samtliga åtalade som gärningsmän.

"Påföljderna ligger i huvudsak i linje med vad vi yrkade på för de hänsynslösa brotten som begåtts i organiserad form", säger de.

Frias från dubbelmord

Fyra av männen var även åtalade för dubbelmordet utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 och i samband med det framkallande av fara för annan.

Två män som befann sig utanför klubben sköts med flera skott och dog. Flera andra personer som befann sig inne eller i anslutning till nattklubben var nära att träffas av kulorna, som avfyrades från automatvapen inifrån en bil som passerade utanför. Bilder från en övervakningsfilm visar att offren sköts bakifrån.

Tingsrätten skriver i domen att tillvägagångssättet vid skjutningen vid nattklubben - automatvapeneld från en stulen bil som sedan sätts i brand - talar för att båda skjutningarna planerats och utförts av samma personer.

Höga beviskrav

Annons

Men tingsrätten friar männen från åtalet eftersom den inte "med hänsyn till de höga beviskrav som gäller i brottmål, med tillräcklig säkerhet kan anses utrett" att de åtalade utfört skjutningen på det sätt som åklagarna påstått.

Anna Hjorts och Karin Sandéns kommentar till den friande domen är att de behöver utvärdera domskälen närmare för att skapa sig en bild av hur rätten resonerat kring dubbelmordet.

"Efter vår genomgång kommer vi ta ställning till om det finns skäl att överklaga den del som är ogillad eller några andra delar av domen".

Encro tillförlitligt

Bevisningen i målet har till del bestått av meddelanden från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Tingsrätten har tillåtet materialet som bevisning och bedömt att det går att dra "tillförlitliga slutsatser" av det.

"De många och omfattande chattarna visar tydligt detaljer om hur gärningspersonerna planerade att genomföra brotten. Chattarna visar också en hänsynslöshet i hur diskussioner förts om målsäganden", kommenterar åklagarna.

När det gäller mordet och mordförsöket i Ingelsta i april 2020 har Encrochatmaterialet även bekräftats av annan bevisning som åklagaren åberopat, såsom positionering av mobiltelefoner, spaningsiakttagelser och beslag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons