Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödligaste stormen i sydafrikanskt mannaminne

Skyfallen är de värsta på över 60 år.
Dödstalet efter översvämningar och jordskred är det högsta i modern tid – över 300 människor har mist livet.
Sydafrika • Publicerad 13 april 2022
Hem som svepts iväg i Ntuzuma utanför Durban i Sydafrika.
Hem som svepts iväg i Ntuzuma utanför Durban i Sydafrika.Foto: STR via AP/TT
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Antalet döda på den sydafrikanska östkusten steg efterhand under onsdagen. På kvällen meddelade regeringsrepresentanten Nonala Ndlovu att dödstalet stigit till 306 personer. Men många människor saknas, och siffran befaras öka. Räddningsarbetet är svårt i de översvämmade lermassor som begravt kyrkor, hus och hem.

– Broar har kollapsat. Vägar har kollapsat. Människor har dött, säger president Cyril Ramaphosa när han besöker katastrofområdet och träffar anhöriga till dem som dött när en metodistkyrka i orten Clermont fallit samman, bara bråte är kvar.

Två dygn av massivt regn

Annons

Provinsen Kwazulu-Natal och storstaden Durban har sett regnmängder på över 450 millimeter under 48 timmar, enligt Tawana Dipuo på landets meteorologiska institut. Det är nästan hälften av vad provinsen vanligtvis får under ett års tid.

Många hus har lämnats hängande på vallbranter, med risk att de kommer att störta ned i raviner i nya jordras. Vägar är oframkomliga, då jordmassor stora som långtradare blockerat framfarten.

Hittills beräknas minst 6 000 hus ha skadats.

– Vi har upplevt hur grannländer som Moçambique och Zimbabwe har drabbats, men nu är det vi som är utsatta, sade Cyril Ramaphosa när han inspekterade skadorna och mötte drabbade och sörjande.

Myndigheterna i provinsen Kwazulu-Natal, där Durban är största stad, varnar för att räddningsarbetet kan ta lång tid, med risk för ytterligare ökning av antalet döda.

Ber om ursäkt

Polischef Nhlanhla Mkhwanazi sade på onsdagseftermiddagen att dödstalet är "mycket högre" än vad som rapporterats i medier, skriver sydafrikanska tidningen Times.

– Jag kunde inte sova, jag trodde att huset som jag bor i kunde falla samman när som helst, sade Nouthula Ntantiso i orten Umlazi.

Hon ringde, som så många, larmnumret för att få hjälp. Men larmnumret var överbelastat. Huset klarade sig, men hon kunde inte ta sig till jobbet under dagen då en bro på vägen hade rasat.

Värst drabbat är distriktet Thekwin, där Durbanregionen ingår. Men även angränsande provinser, såsom Östra Kapprovinsen där översvämningsvarningar utfärdats, är drabbade.

Borgmästare Mxolisi Kaunda säger att man försöker återställa tillgången till vatten och el; han ber samtidigt om ursäkt för att man inte kunnat svara på den enorma mängd nödsamtal som ringts under skyfallen.

Annons

Invånare uppmanas om att stanna hemma, och de som bor i lågland uppmanas att söka sig till högre trakter, för att undvika konsekvenser av jordskred.

Enkla material

Regnvädret över Sydafrika är inte en tropisk storm, som ofta orsakar katastrofer med jordskred och översvämningar, men vädersystemet för med sig kalla vindar och stora mängder regn.

Det finns inget svenskt begrepp, berättar Ida Dahlström på SMHI, för den engelska benämningen cut-off low. Lågtrycket parkerar sig över ett område under ett par dagar, kanske en vecka, eftersom det inte förs vidare av jetströmmar.

Socioekonomiska förhållanden i många förorter – så kallade townships – förvärrar katastrofen. Hem kan vara byggda i enkla material, utan kontroll eller med utbyggd och fungerande infrastruktur.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons