Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödstalen vid plankorsningar minskar inte

Trafik • Publicerad 8 juli 2023
Omkring 20 personer dör varje år vid obevakade plankorsningar.
Omkring 20 personer dör varje år vid obevakade plankorsningar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots Trafikverkets uttalade mål om att öka säkerheten vid obevakade plankorsningar minskar inte antalet dödsolyckor. Dödstalen har legat på samma nivå de senaste fem åren, rapporterar P4 Östergötland.

Förra veckan dog en pojke i 15-årsåldern efter att han blev påkörd av ett tåg, vid en plankorsning utanför Linköping. Varje år dör runt 20 personer på samma sätt.

Annons

För fyra år sedan fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att öka säkerheten och minska antalet dödsolyckor vid Sveriges drygt 3 000 obevakade plankorsningar.

Men dödssiffrorna har inte minskat utan har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren, där fem varje år är rena olyckor. Resten är självorsakade.

Säkerhetsarbetet går långsamt och det beror på att det tar tid att exempelvis upphandla mark för att dra elledningar, uppger Trafikverkets presschef Bengt Olsson för P4 Östergötland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons