Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Döms för mord efter "hämndattack" mot vän

Kvinnan överföll och dödade sin tidigare kollega med knivhugg och hammarslag i vad hon själv beskrivit som en "hämndaktion".
Nu döms hon till 16 års fängelse för mord.
Brott • Publicerad 4 november 2022
Polistekniker på plats vid brottsplatsen i Upplands-Bro den 7 april i år. Arkivbild.
Polistekniker på plats vid brottsplatsen i Upplands-Bro den 7 april i år. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Domen föll i Attunda tingsrätt på fredagen.

En rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att den 44-åriga kvinnan, vid tiden för mordet, led av en allvarlig psykisk störning. Trots detta valde tingsrätten att dömda kvinnan till fängelse i 16 år.

Annons

– Då ska man normalt sett välja en annan påföljd än fängelse. Men nu lider hon inte längre av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att man inte kan döma till rättspsykiatrisk vård. När vi vägde ihop det höga straffvärdet med hennes begränsade behov av vård kom vi fram till att påföljden ändå skulle bestämmas till fängelse, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Lennart Christianson.

Kvinnan ska även betala begravningskostnader och skadestånd till offrets anhöriga.

Före detta kollega

Det var den 7 april i år som kvinnan ringde in till 112 och med flämtande andetag berättade att hon hade knivhuggit sin vän i Upplands-Bro utanför Stockholm.

Vännen, en mångårig före detta kollega i 50-årsåldern, skadades så svårt av misshandeln att hon dog.

Flera personer blev vittnen till attacken som ägde rum på en parkeringsplats i anslutning till ett bostadsområde.

Upprinnelsen till det som 44-åringen under larmsamtalet och i förhör beskrivit som en "hämndaktion" var att hon misstänkte att vännen försökt ta över hennes tjänst på jobbet. Men att så varit fallet har förnekats av personer i de båda kvinnornas närhet.

Flera personer uppgav under utredningens gång att offret ska ha känt sig orolig över 44-åringens agerande före attacken.

"Oerhört ledsen"

I juli åtalades kvinnan vid Attunda tingsrätt för mord, sedan hon enligt åklagaren "uppsåtligen berövat" den andra kvinnan livet genom hammarslag och knivstick i överkroppen.

Kvinnan har erkänt grov misshandel och vållande till annans död, men nekat till att hon haft uppsåt att döda.

– Hon är oerhört ledsen över utgången. Vi anser att det finns förmildrande omständigheter som borde påverka såväl straffvärde som straffmätning mer än vad man låtit det göra i tingsrättens dom, säger försvarsadvokat Lina Holmgren.

Annons

TT: Kommer ni att överklaga?

– Det ska vi ta ställning till inom de närmaste veckorna. Först måste vi analysera domen.

En nämndeman var skiljaktig och ville döma kvinnan för det mindre grova brottet dråp till fängelse i åtta år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons