Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Detta vet vi om den fängslade svensken i Iran

I över 500 dagar har en svensk EU-diplomat suttit fången i Iran. Det här är vad vi vet om fallet:
Iran • Publicerad 5 september 2023
Iranska Evinfängelset i Teheran där den svenske EU-diplomaten sitter fången. Bilden är dock tagen i januari 1987.
Iranska Evinfängelset i Teheran där den svenske EU-diplomaten sitter fången. Bilden är dock tagen i januari 1987.Foto: AP/TT

Den svenske EU-diplomaten är i 30-årsåldern, ursprungligen från Västsverige, och arbetar som diplomat inom EU. Enligt The New York Times ska han ha arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Hans familj skriver till Aftonbladet att det handlar om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Annons

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Svenska UD bekräftar under våren 2022 att "en svensk" gripits, men uttalar sig inte mer än så. I september 2023 bekräftar både EU och Sveriges utrikesminister gripandet.

Flera experter bedömer att anklagelserna mot honom saknar grund och snarare handlar om att Iran vill använda svensken som påtryckning i andra ärenden.

Samtidigt med gripandet pågick en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes för ett år sedan till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet prövas just nu av hovrätten.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar. Det gäller till exempel enligt NY Times en belgisk man som tidigare i år frigavs. Han ska enligt tidningen ha träffat svensken under sin fångenskap.

Även den danske vloggaren Thomas Kjems satt fängslad i Evinfängelset samtidigt som svensken.

I samband med ett EU-möte den 5 september 2023 bekräftar EU:s utrikeschef Josep Borrell identiteten på mannen och lovar att EU gör allt för att få mannen fri.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt. Vi slutar inte förrän han är fri, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons