Blekinge Läns Tidning logo
 1. Avdelningar
 2. Orter
 3. Sport
 4. E-tidning
 1. Tjänster
 2. Annonsera
 3. Tipsa oss!
 4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Detta gör blekingarna för Ukraina

Många vill stötta Ukraina och sociala medier svämmar över med frågor från blekingar som undrar hur de ska kunna hjälpa till.
Här är några av alla initiativ som startat i Blekinge de senaste dagarna – och så här kan du se till att ditt bidrag hamnar i rätt händer.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Blekinge • Publicerad 1 mars 2022 • Uppdaterad 10 mars 2022
Simon Jakobsson är en av alla som varit med och skänkt saker till makarna Malgorzata och Mathias Anderssons insamling till förmån för ukrainska flyktingar.
Simon Jakobsson är en av alla som varit med och skänkt saker till makarna Malgorzata och Mathias Anderssons insamling till förmån för ukrainska flyktingar.Foto: MARCUS PALMGREN

I dag kan den som vill hjälpa till enkelt starta en egen insamling via sociala medier. Något som skett i stor skala efter Rysslands invasion i Ukraina. Även i Blekinge har flera privata initiativ tagits för att stötta Ukrainas befolkning på plats i landet, men även de flyktingar som tagit sig över gränsen till bland annat Polen.

Vad ska jag då tänka på för att försäkra mig om att mitt bidrag hamnar i rätt händer? Ett sätt är att skänka pengar till organisationer med 90-konto, då dessa årligen granskas av Svensk insamlingskontroll.

Annons

– Ger man till andra konton är det upp till givaren att själv kontrollera att det är en seriös insamling och att pengarna går dit de ska, säger Tommy Jonsson, vikarierande kanslichef på Svensk insamlingskontroll.

Ett 90-konto är ett sjusiffrigt plusgiro- eller bankgirokonto som inleds med 90. Dessa organisationer har också 90 Swish med motsvarande nummer dit man kan swisha en gåva. Tommy Jonsson berättar att antalet organisationer med 90-konto har ökat rejält för att idag ha nått en ”all time high”.

– Man vill ha den seriositeten som kommer med ett 90-konto.

Innebär då det att man ska undvika privata insamlingar? Nej, det menar Tommy Jonsson inte att man behöver.

– Det kan absolut vara seriöst ändå, men det är viktigt att man som givare tar reda på det.

Malgorzata Andersson uppmanar alla som vill skänka grejer till deras insamling att paketera det i kassar och lådor. Hon och maken Mathias är även tacksamma om man skriver på vad det innehåller då det underlättar deras arbete med att sortera.
Malgorzata Andersson uppmanar alla som vill skänka grejer till deras insamling att paketera det i kassar och lådor. Hon och maken Mathias är även tacksamma om man skriver på vad det innehåller då det underlättar deras arbete med att sortera.Foto: MARCUS PALMGREN

BLT har tidigare berättat om makarna Malgorzata och Mathias Andersson i Karlskrona, som tillsammans med flera andra privatpersoner, startat en insamling. Deras uppmaning att skänka förnödenheter och kläder för att hjälpa ukrainska flyktingar har hörsammats av Karlskronaborna. På parets innergård på Östra prinsgatan 11 trängs kassar och lådor med bland annat mat, hygienartiklar, blöjor, kläder och filtar.

– Det har gått jättebra och det är så fin uppslutning. Människor kommer hit med grejer på cykel, i bil och bärandes till fots. Intresset är jättestort att hjälp och stödja och lämna grejer, säger Malgorzata Andersson.

På fredag går det första lasset med lastbil till ett flyktingläger utanför Gdansk, på vägen mot gränsen till Ukraina. Därefter kommer det att gå en lastbil i veckan, så länge det behövs berättar Malgorzata, som har kontakt med kommunalrådet i den polska staden.

För den som vill bidra är behovet just nu störst av hygienartiklar, blöjor och barnmat. I nästa vecka hoppas man även kunna skicka en minibuss till fronten i Ukraina. Dit behövs främst powerbanks, batterier, första hjälpen-kit, ficklampor, sovsäckar, smärtstillande och torrmat.

Här är några initiativ som startats i Blekinge:

 • Samtliga Rotary-klubbar i Blekinge har gått samman och deltar aktivt i insamlingen av medel för att hjälpa Ukraina.
 • Insamling Karlskrona: Malgorzata och Mathias Anderssons insamling av saker som behövs för att hjälpa ukrainare på flykt. Lastbil avgår från Karlskrona på fredag.
 • Hjälp flyktingar vid gränsen: Före detta Ronnebybo befinner sig vid ukrainska gränsen i Polen. Han väntar på att hämta hem sin svärmor och under tiden hjälper han till genom att handla mat och förnödenheter tillsammans med polska volontärer.
 • Öppna ditt hem för Ukraina: Initiativ som startats av en privatperson i Karlskrona. Här efterlyses de som kan erbjuda boende eller annan hjälp till flyktingar från Ukraina.
 • Karlskrona hjälper Ukraina: Insamling av pengar och saker. Här efterlyses även personer med kontakter som kan vara behjälpliga.
 • #prayforukraine – HIF Karlskronas insamling och manifestation för att stödja Ukraina.

Känner du till fler insamlingar och/eller evenemang i Blekinge som borde uppmärksammas? Mejla oss på webb@blt.se

Vill du hjälpa till?

Annons

Karlskrona kommun tar stöd av Frivilliga resursgruppen för att kunna ta vara på medborgarnas engagemang. Den som vill bidra med frivilliginsatser kan anmäla det via kommunens hemsida eller genom att kontakta Frivilliga resursgruppen på telefonnummer 0455-32 15 61, vardagar mellan klockan 10.00 och 13.00.

Det här gäller även dig som redan har startat ett initiativ till hjälp och stöd för flyktingar från Ukraina och behöver resurser.

Brinova Arena i Karlskrona är ljussatt i Ukrainas färger.
Brinova Arena i Karlskrona är ljussatt i Ukrainas färger.Foto: Annelie Henrysson

Så kan du hjälpa via de större hjälporganisationerna:

Unicef

Unicef är på plats i Ukraina där de hjälper barn och familjer vars liv hotas av stridigheterna. Unicef arbetar för att barnen och deras familjer får akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent dricksvatten.

Swisha till 902 00 17. Skriv ”Ukraina” i meddelandet.

Sverige för UNHCR

FN:s flyktingorgan är på plats i Ukraina, med huvuduppgiften att hjälpa människor på flykt. UNHCR har en akut insamling som går till människor som drabbats av kriget.

Swisha valfritt belopp till 123 36 57 848.

Röda Korset

Röda Korset bidrar med mat, värme och sjukvårdsmaterial på plats.

Annons

Swisha till 900 80 79.

SOS Barnbyar

SOS Barnbyars fokus är att trygga barnen.

Swisha till 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6. Märk bidraget med ”Ukraina”.

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser ser till att människor på plats får sjukvård när det behövs.

Swisha till 900 60 32.

”Ger man till andra konton är det upp till givaren att själv kontrollera att det är en seriös insamling och att pengarna går dit de ska.”
Tommy Jonsson, Svensk insamlingskontroll
Fakta

Så kan du tänka när det gäller privata insamlingar

Svensk insamlingskontroll är en oberoende ideell organisation som arbetar med kontroll av att insamlade medel används till rätt ändamål. Så här skriver de på sin sajt med anledning av privata insamlingar:

”Privata insamlingar där privatpersoner samlar in pengar i sociala medier, bland annat via Swish, har blivit allt vanligare. Du bör då passa på att ställa frågor för att säkerställa att pengarna hamnar rätt. Fråga hur personen kommer att redovisa hur pengarna använts. I dessa fall finns ingen kontroll av att pengarna verkligen går till det ändamål som sägs. Om det är en person som har skulder hos kronofogden finns risk att pengarna utmäts för att betala personens skulder.”

Källa: Svensk insamlingskontroll

Melina EkhSkicka e-post
Elmida MagnesjöSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons