Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokratisk kandidat kan stoppas i Thailand

Thailand ska få en ny premiärminister – men den demokratiförespråkande toppkandidaten kan stoppas i elfte timmen.
Dagen innan det militärreglerade parlamentet ska rösta anklagas han för att försöka störta den thailändska monarkin.
Thailand • Publicerad 12 juli 2023
Pita Limjaroenrat bildade en koalition med åtta partier för att utmana det militära etablissemanget i Thailand. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Paetongtarn Shinawatra röstar i valet i maj. Arkivbild.Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Det thailändska parlamentet ska rösta fram en ny premiärminister på torsdag och Pita Limjaroenrat är, sett till det senaste valet, storfavorit. Men på onsdagen står det klart att landets konstitutionsdomstol kommer att pröva om Limjaroenrat försöker störta monarkin.

Limjaroenrats parti Framåt har lovat att ompröva den strikta förtalslagstiftning som gäller kring det thailändska kungahuset. Konstitutionsdomstolen har meddelat prövningstillstånd för att utreda om den demokratiske oppositionsledaren därmed gör sig skyldig till att försöka störta kungahuset helt och hållet.

Annons

Två olika rättsfall mot Limjaroenrat har dykt upp under onsdagen. Det andra avser misstänkt kampanjfinansieringsbrott.

Det hela är ett enda stort maktmissbruk, anför Pita Limjaroenrat och hans parti. Hans anhängare utlyser protester.

Det är i ett tidigt skede oklart vad dessa rättsliga bekymmer innebär för torsdagens votering.

Storseger i valet

Pita Limjaroenrat samlade åtta partier i en oppositionell koalition för att utmana de militärkopplade partierna. I valet i maj blev hans parti Framåt klart störst med 38 procent av rösterna.

Samarbetspartiet För Thailand (Pheu Thai), som leds av den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras dotter Paetongtarn Shinawatra, kom tvåa med nästan 29 procent av rösterna.

I samband med valet inledde valkommissionen en granskning av Pita Limjaroenrat, om ett påstått problematiskt aktieinnehav i ett numera nedlagt tv-bolag. Om innehavet bedöms ha varit olagligt kan Limjaroenrat stängas av som parlamentsledamot och dessutom riskera fängelse. Men även om han stängs av från parlamentet finns det formellt inget som hindrar honom från att bli premiärminister, enligt thailändsk lag.

Till saken hör också att även om Limjaroenrat har en åtta partier stark koalition bakom sig så saknas det 64 röster i parlamentet för att han ska kunna samla den absoluta majoritet som krävs. Detta sett till att militären utser hela senaten, som utgör en tredjedel av parlamentet i antal röster.

Kuppmakaren avgick

På måndagen avgick den mångårige premiärministern Prayut Chan-o-cha, som också meddelade att han lämnade politiken helt och hållet. Den pensionerade generalen grep makten i en militärkupp 2014 och hade varit premiärminister sedan dess, under de senaste veckorna på tillförordnad basis.

Efter kuppen 2014 har Chan-o-cha bildat en civil regering, men i ett system som anpassats för att militären ska ha fortsatt stort inflytande. I överhuset, senaten, har den ännu rätt att utse alla 250 ledamöter och senatorerna kan i sin tur såväl avsätta politiker som lägga veton mot underhusets lagförslag. Thailands kung har också fått utökade befogenheter under militärens översyn.

Bakgrund: Två läger i thailändsk politik

Thailändsk inrikespolitik kan beskrivas som en maktkamp mellan anhängare till en traditionell elit – militären, kungahuset och statsförvaltningen – och en bred grupp som står i opposition.

Störst i parlamentet efter valet 2023 blev mittenvänsterpartiet Framåt (Kao Klai) som uppstod ur askan efter det av Högsta domstolen upplösta partiet Ny framtid (se nedan). Partiledare är den Harvardutbildade Pita Limjaroenrat, en ung och rik affärsman. På partiprogrammet står bland annat demokratifrågor, avskaffande av militärens politiska inflytande, en ny författning, minskad kungamakt och legalisering av samkönade äktenskap.

Näst störst i valet 2023 blev partiet För Thailand (Pheu Thai), som bildades 2007. Det styrs av den färgstarka Paetongtarn Shinawatra, dotter till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Liksom partiet Framåt vill För Thailand avskaffa militärens politiska roll, men har uttalat sig försiktigare i frågan om kungahusets framtida roll. För Thailand brukar beskrivas som mer populistiskt än Framåt, som är mer ideologiskt styrt.

Partiet Enad nation, som tills nyligen leddes av Prayut Chan-o-cha, stöttar militären. Det bildades 2022 och betecknas som konservativt och kungavänligt.

Källor: Landguiden/UI med flera.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons