Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De skadar oftast händerna på jobbet

Brännskador, frakturer och sårskador. Det är några av de vanligaste olyckorna som drabbar våra händer på jobbet. Några yrkeskategorier sticker ut i skadestatistiken.
Olyckor • Publicerad 5 april 2022
Störst risk att drabbas av allvarliga handskador på jobbet löper byggnadsträarbetare, visar en ny rapport med statistik från Afa Försäkring. Arkivbild.
Störst risk att drabbas av allvarliga handskador på jobbet löper byggnadsträarbetare, visar en ny rapport med statistik från Afa Försäkring. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Av de allvarliga arbetsplatsolyckor som inträffade under 2019 och 2020 utgjordes 37 procent av handskador, visar statistik från Afa Försäkring. Under perioden anmäldes över 8 500 handskador in till försäkringsbolaget.

Statistiken visar även en överrepresentation av handskador inom vissa yrken. Störst var risken för byggnadsträarbetare.

Annons

Risken att drabbas varierar även inom olika åldersgrupper och beroende på kön. Enligt rapporten var 72 procent av de som råkat ut för allvarliga handskador män.

Denna typ av arbetsplatsolyckor visade sig även vanligast bland män som arbetar på metall-, industri- och byggföretag. Bland kvinnor förekom skadorna mer ofta inom branscherna vård, restaurang och handel.

Inom restaurangbranschen var det vanligare att kvinnor i åldrarna 16–25 år drabbades av sår- eller brännskador. I åldrarna 56–64 år var det dock vanligast att kvinnor fick handfrakturer i samband med fallolyckor inom vårdyrken. Just dessa åldersspann var även överrepresenterade i statistiken.

Även bland män var det flest i åldersspannet 16–25 år som skadade sig på jobbet. Det gällde ofta frakturer och sårskador som orsakats vid hantering av verktyg.

"Risken för handskador avtar med åldern för männen. Det kan bero på ökad arbetslivserfarenhet, men också på att arbetsuppgifterna skiljer sig åt mellan olika åldersgrupper", säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, enligt ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons