Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De sista vargarna har avlivats på Nordens ark

De sista vargarna på Nordens ark i Bohuslän har avlivats. Riksdagens beslut att den svenska vargstammen ska minskas gör att djurparken lägger ner bevarandeprogrammet för djurarten.
Natur • Publicerad 3 november 2022
Nordens ark i Bohuslän har avlivat sina två sista vargar. Här ses en varg som tidigare har flyttat från djurparken till ett zoo i Lettland. Arkivbild.
Nordens ark i Bohuslän har avlivat sina två sista vargar. Här ses en varg som tidigare har flyttat från djurparken till ett zoo i Lettland. Arkivbild.Foto: ERIK YNGVESSON

För drygt en månad sedan avlivade Nordens ark sina två kvarvarande varghannar, far och son, berättar Bohusläningen. Den äldre var gammal och mådde dåligt, enligt djurparken.

– Sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, säger Mats Höggren, vd på Nordens ark, till tidningen.

Annons

Bakgrunden är riksdagens beslut i våras att lägstanivån för den svenska vargstammen ska minskas från 300 till 170 individer.

Bedömningen att vargbeståndet inte längre är hotat ligger också bakom att rekordmånga vargar ska få skjutas i vinter. Sammanlagt får 75 vargar i fem län skjutas, enligt länsstyrelsernas beslut.

Flera organisationer har dock överklagat besluten om rekordstor avskjutning. SVT Värmland rapporterar att Svenska rovdjursföreningen, Nordulv och Jaktkritikerna har lämnat in flera överklaganden till förvaltningsrätten i Luleå, som prövar alla sådana ärenden.

Svenska rovdjursföreningen vill i första hand att jakten i Värmland och Örebro län ställs in helt och i andra hand att ett lägre antal vargar ska få skjutas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons