Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Darwins stulna böcker återlämnade – "glad påsk"

Två av den inflytelserika biologen Charles Darwins anteckningsböcker, där bland annat en tidig teckning av hans världsberömda teori "Livets träd" finns, har återlämnats till biblioteket i brittiska Cambridgeuniversitetet – över 20 år efter att de försvunnit.
Storbritannien • Publicerad 5 april 2022
Bild på anteckningar i en av böckerna, med en sketch över berömda teorin "Livets träd".Foto: Stuart Roberts/Cambridge-universitetet via AP/TT

Manuskripten hittades i en rosa presentpåse som placerats i biblioteket, med en lapp som önskade bibliotekarien en glad påsk. Böckerna hittades den 16 mars och verkar vid en första anblick vara oskadda.

Anteckningsböckerna försvann 2001, men anmäldes inte till polisen förrän 2020, när man utan framgång letat bland bibliotekets tio miljoner böcker, kartor och andra dokument. Internationella polisorganisationen Interpol skickade ut en efterlysning om böckerna, som anses vara värda flera miljoner.

Charles Darwin, som brukar beskrivas som evolutionsteorins fader, skrev i anteckningsböckerna strax efter att han återvänt från sin resa runt jorden i fartyget HMS Beagle på 1830-talet. Det var på den resan han fick idéerna till vad som skulle bli boken "Om arternas uppkomst", där evolutionsteorin lanseras och som "Livets träd"-illustrationen spelar en bärande roll i.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons