Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför fortsätter bostadspriserna stiga

Trots rekordstort utbud och höga räntor stiger bopriserna. Men det är en tillfällig säsongseffekt, tror chefsekonomen Robert Boije.
– Man kan förvänta sig att priserna går ner här nu under hösten, säger han.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
Priserna på bostäder gick upp i augusti. Arkivbild.
Priserna på bostäder gick upp i augusti. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Arkivbild.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Pressbild.
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Pressbild.Foto: Fredrik Persson

Augusti brukar vara en het månad på bostadsmarknaden, efter ett par lugna sommarmånader.

– Man kan nästan räkna med att oavsett hur marknaden går så brukar det gå upp lite i augusti. Det har blivit lite av en tradition i Sverige att man har några stora visningshelger i augusti. När vi tittar historiskt så brukar det vara en väldigt positiv säsongseffekt i augusti.

Annons

Totalt sett steg villapriserna i riket med 1,9 procent medan bostadsrätterna gick upp med 0,5 procent. Rensat för säsongsvariation var prisuppgången lägre, plus 1,0 procent för villor och oförändrad för bostadsrätter.

Kommer att falla

Efter en aktiv augusti kan man dock vänta sig en svalare marknad, säger Boije.

– Man brukar se en tillbakagång efter sensommaren. Om man ska tro på historiska mönster kan man förvänta sig att priserna går ned nu under hösten.

SBAB:s prognos är att bostadspriserna kommer att falla med totalt 20 procent från förra årets toppnoteringar. Hittills har fallet varit i snitt omkring 12 procent.

– Vi tror att räntorna toppar under senhösten, så jag skulle säga att efter den här hösten borde prisfallet vara färdigt.

Stark arbetsmarknad

En annan förklaring till att priserna på bostadsmarknaden inte sjunker mer, trots rådande ränteläge, är att sysselsättningen fortsatt är stark, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet

– Det har sannolikt bidragit till att boprisfallet inte varit större.

Samtidigt har utbudet på bostäder varit rekordstort under augusti månad, enligt Hemnets statistik. Att det inte påverkat prisutvecklingen negativt kan förklaras med att många bostäder ligger ute till försäljning under en längre tid, säger Holmberg.

– Det är en trögare marknad nu. Mycket av det som är till salu är sådant som har tappat aktivitet och legat till salu under lång tid. Det kanske är säljare som inte är intresserade av att anpassa sig till en annan prisnivå eller som inte alls har bråttom att sälja.

Försiktiga köpare

Att köparna är mer försiktiga och vill sälja sin bostad innan de köper nytt påverkar också utbudet, säger Erik Holmberg. Och om köparna fortsätter att präglas av försiktighet blir det troligtvis en prisnedgång i höst, tror han.

Annons

Samtidigt verkar aktivitet på marknaden allmänt vara på väg tillbaka, säger Holmberg.

– Vi ser två tydliga skiften. Dels att fler och fler bostäder publiceras efter ett halvår av låga volymer. Dels att köpintentionen börjar komma tillbaka efter att ha legat väldigt lågt under 2022 och början av 2023. Om köpare och säljare kan mötas prismässigt så kan också aktiviteten öka här under hösten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons