Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dansk elitskola utreds för 14 misstänkta brott

Dansk polis utreder internatskolan Herlufsholm på Själland för 14 misstänkta fall av våld, hot och sexualbrott.
Danmark • Publicerad 3 november 2022
Tidigare elever har berättat om grov mobbning på internatskolan Herlufsholm. Arkivbild.
Tidigare elever har berättat om grov mobbning på internatskolan Herlufsholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– De 14 fallen utreds fortfarande, och det är inte bestämt om åtal ska väckas, understryker utredaren Kim Kliver på polisen.

Polisutredningen har aktualiserats av en dokumentär som danska TV2 visade i maj om skolan.

Annons

Under torsdagen landade ytterligare ett misstänkt fall på polisens bord. Det rör sig om en händelse för 30 år sedan. Rektorn på skolan kallar i ett pressmeddelande händelsen för "allvarlig".

De andra fallen som utreds är av senare datum. Polisen vill inte kommentera om det rör sig om anställdas beteende mot elever, eller om incidenter elever emellan.

En opartisk utredning som skolan tillsatt om elevmiljön under de senaste fyra åren understryker nödvändigheten av de förändringar som påbörjats på skolan, skriver rektor Gitte Nørgaard i pressmeddelandet.

Bland annat har en tidigare rektor tonat ned resultaten av en undersökning 2019 som visade på omfattande mobbning. Problemen fortsätter än i dag, visar utredningen som tillsattes efter tv-dokumentären.

I dokumentären "Herlufsholms hemmeligheder" berättar flera tidigare elever om grov mobbning, våld och sexuella kränkningar.

Det danska kronprinsparet Frederik och Mary har tagit sina två äldsta barn i från Herlufsholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons