Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dålig kontorsluft sänker personalen

Känner du dig trött och ofokuserad på jobbet? Förorenad luft och dålig ventilation kan vara en bidragande orsak.
Arbetsmiljö • Publicerad 12 september 2021
Dålig inomhusluft påverkar förmågan att hålla koncentrationen uppe under en hel arbetsdag. Arkivbild.
Dålig inomhusluft påverkar förmågan att hålla koncentrationen uppe under en hel arbetsdag. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Luftkvaliteten på ett kontor kan ha en betydande inverkan på medarbetarnas kognitiva funktion, till exempel att lösa problem och planera, och förmåga att fokusera. Det visar en ny studie av forskare vid Harvard.

– Det finns en stor mängd forskning om exponeringen av utomhusföroreningar, men vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus, säger Jose Guillermo Cedeno Laurent, huvudförfattare till rapporten som publicerats i Environmental Research Letters, till AFP.

Annons

Cedeno Laurent och hans kollegor har i studien följt 302 kontorsarbetare i sex länder (Kina, Indien, Mexiko, Thailand, USA och Storbritannien) under en period av ett år.

Alla deltagare var mellan 18 och 65 år och arbetade minst tre dagar i veckan i en kontorsbyggnad där de hade en permanent arbetsstation. Deras arbetsytor utrustades med en miljösensor som i realtid övervakade koncentrationer av små partiklar (PM2,5), halten av koldioxid, temperaturen och den relativa luftfuktigheten.

Sämre svarstid

Deltagarna fick en skräddarsydd app på sina telefoner för att utföra två olika kognitiva tester vid förutbestämda tider. Testerna skulle mäta den kognitiva hastigheten och förmågan att fokusera på det viktiga när man samtidigt distraheras av annan information.

Resultaten visade att en ökning med 10 mikrogram per kubikmeter av PM2,5 ledde till cirka en procents försämring av svarstiderna för båda testerna och drygt en procents minskning av noggrannheten.

När det gäller koldioxidhalten ledde en ökning med 500 ppm, vilket inte är ovanligt i en lokal där många människor vistas, till en försämring av svarstiderna med mer än en procent och drygt två procents minskning av noggrannheten i båda testerna.

Kortsiktiga effekter

Rapportförfattarna hävdar att det är dags att börja planera för energieffektiva och "smarta" byggnader som ger rätt mängd ventilation och luftfiltrering.

– Medan tidigare studier har visat att långvarig exponering för PM2.5 inflammerar centrala nervsystemet och orsakar långvarig neurodegenerativ sjukdom, är detta den första som visar kortsiktiga effekter, säger Jose Guillermo Cedeno Laurent.

När allt fler anställda nu börjar återgå till kontoren finns det enligt forskarna flera enkla lösningar.

– Att öppna ett fönster är ett. Om kvaliteten på utomhusluften inte är bra krävs en uppgradering av byggnadens filtreringssystem. Att installera högkvalitativa bärbara luftrenare är andra förslag, säger Cedeno Laurent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons