Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dadgostars krav på Andersson: Höj pensionerna

De pensionärer som har det sämst ställt måste få det bättre. Det är V-ledaren Nooshi Dadgostars absoluta krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
Riksdagens talman har gett Andersson fram till den 22 november att hitta stöd för sin tilltänkta regering.
Politik • Publicerad 16 november 2021
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) kräver högre pensioner i förhandlingarna med Socialdemokraterna.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) kräver högre pensioner i förhandlingarna med Socialdemokraterna.Foto: Anders Wiklund/TT

Vänsterpartiet söker en stabilitet för Sverige och en stabil regering, säger Nooshi Dadgostar när hon kommenterar hur förhandlingarna går med Socialdemokraterna.

Hon säger att samtalen med S-ledaren Magdalena Andersson fortsätter.

Annons

– Vi har haft diskussioner i konstruktiv anda.

Men ännu har de inte nått fram till en överenskommelse. Partierna står långt ifrån varandra.

Ett av kraven från V är en mycket bred och "rejäl förbättring" för pensionärerna. Dadgostar vill inte specificera sig.

– Vår inställning är att det här ska bli en överenskommelse i slutändan. Och en viktig komponent i den är att de sämst ställda pensionärerna ska få förbättringar. Vi har varit väldigt tydliga med det. Ett krav som vi ställer är att pensionerna ska höjas.

Hon nämner också stärkt sjukförsäkring som en viktig fråga för Vänsterpartiet.

– Det är inte 73 punkter utan det är, skulle jag själva säga, förhållandevis modesta krav.

Samtidigt behövs "spelregler" mellan V och regeringen. Vad exakt det innebär vill inte Nooshi Dadgostar gå in på, men något form av avtal handlar det om.

– Det är klart att vi måste reda ut spelreglerna så vi inte behöver stå här om och om igen. Det vi söker är en stabilitet för en svensk regering.

På frågan om de kan komma överens till på måndag, den 22 november, då Magdalena Anderssons tidsfrist går ut, svarar Dadgostar att V kommer att göra sitt bästa.

Redo för eftergifter

Magdalena Andersson höll tidigare på tisdagen en pressträff efter att ha varit på avrapportering hos talmannen.

Annons

– Jag är redo att göra eftergifter för att vi ska komma överens, säger hon.

– Jag kommer att göra min del av jobbet för att vi ska få en regering.

Men hon vill inte säga något om vilka bud hon har gett Vänsterpartiet eller vad förhandlingarna hittills har handlat om.

Magdalena Andersson beskriver förhandlingarna som konstruktiva och att utsikterna är sådana att en uppgörelse ter sig möjlig.

Riksdagens talman meddelar att Andersson under deras möte sade att sonderingsuppdraget går framåt, men att hon behöver ytterligare lite tid.

"Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag", säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

24 november

Magdalena Andersson fick den 11 november i uppdrag av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som riksdagen kan tolerera och uppdraget har nu alltså förlängts.

Även om hon nu fått förlängd tid till den 22 november ska hon ge en lägesrapport till talmannen kommande fredag, den 19 november.

Om talmannen ser det som möjligt att föreslå Andersson som kandidat i en omröstning efter den 22 november kan riksdagen rösta om henne den 24 november.

Den 24 november är också datumet för när riksdagen ska rösta om statsbudgeten för nästa år. Oppositionen i form av M, SD och KD har lagt ett gemensamt förslag som kan bli ett hot mot regeringens budget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons