Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dags att slopa dubbdäcken för i år

Vinterdäckskravet är borta för i år och bilägare har nu två veckor på sig att plocka bort dubbdäcken. Vanliga vinterdäck kan i praktiken sitta kvar året runt – men det kan både bli en riskabel och kostsam affär.
Trafik • Publicerad 1 april 2022
Under våren måste dubbade vinterdäck bytas mot sommardäck. Arkivbild.
Under våren måste dubbade vinterdäck bytas mot sommardäck. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med den 1 april finns det inget krav på att ha vinterdäck i Sverige. Kör man med dubbdäck gäller det att plocka av dem senast den 15 april, så länge det inte råder vinterväglag.

När det gäller dubbfria vinterdäck finns inget krav på när de måste tas av. Den bekväma kan frestas av tanken på att slippa krångla med bytet och ha samma däck året om – men det avråder Transportstyrelsen ifrån.

Annons

– Det är lätt att bara se det som en svart bit gummi som sitter på bilen, men ett däck är en komplicerad pryl, säger Hans Norén på Transportstyrelsen.

Slits snabbare på sommaren

Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka.

– Däck är specialgjorda för olika användningsområden. Tittar man på ett dubbfritt vinterdäck så är det optimerat för ett bra grepp på snö och is, det fungerar bra när det är kallt ute och sämre när det är varmt ute, säger Norén.

Dessutom blir det oekonomiskt att ha vinterdäck på sommaren, eftersom de slits snabbare.

Den 1 januari 2021 fanns cirka fem miljoner personbilar i trafik. Ungefär 55 procent uppskattas köra med dubbdäck på vintern, enligt Däckbranschens informationsråd.

Tufft för verkstäderna

Tidigare år har däckbranschen flaggat för att verkstäderna haft svårt att hinna med att byta alla dubbdäck i tid, något man är medveten om även på Transportstyrelsen. Under 2020 förlängdes skiftestiden tillfälligt och bilisterna fick fyra veckor på sig att byta ut dubbdäcken, i stället för två.

Det var dock kopplat till pandemin, och det finns inga planer på liknande åtgärder i år, berättar Hans Norén.

– Vi gjorde det under pandemins första år när det var lite panik i samhället och det fanns många frågetecken kring risker. Förra året bedömde vi att verkstäderna borde ha kunnat ta fram rutiner för att undvika trängsel, och det fanns tillgång till skyddsutrustning, säger han och tillägger:

– Så därför ser vi inget behov av att ge en förlängning av tiden i år heller.

Fakta: Däckbyte

Från och med 1 april finns det inte längre något krav på vinterdäck.

Dubbdäcken ska ha tagits av senast den 15 april. Är det snö, is, snömodd eller frost på vägen är det fortsatt lagligt att köra med dubbdäck.

Sommardäcket måste ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup.

Vinterdäck utan dubb måste inte bytas, men då det är sommarväglag rekommenderas ändå sommardäck.

Källa: Transportstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons