Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dagpengen till flyktingar densamma som 1994

71 kronor per dag till mat och allt annat – en vuxen, ensamstående flykting får samma summa i dag som då lagen om flyktingmottagande kom för 28 år sedan.
Det räcker inte ens till maten, enligt Konsumentverkets beräkningar av matkostnader i dag.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2022
Från krigets Ukraina till Sverige. Arkivbild.
Från krigets Ukraina till Sverige. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

1994 kostade en liter mjölk strax över sex kronor, och en Big Mac på en snabbmatsrestaurang drygt 25 kronor. I dag kostar mjölken omkring 15 kronor, och hamburgaren runt 50 kronor.

Men ersättningsnivån på dagersättningen som flyktingar får har inte räknats upp en enda gång sedan dess, enligt Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

Annons

– De som söker skydd får ersättning enligt lagen om mottagande av asylsökande. Där regleras rättigheterna i lagtexten, och det har inte justerats sedan den kom 1994, säger hon.

Det innebär att en ensam, vuxen flykting som själv ska betala sin mat får 71 kronor per dag. Den pengen ska räcka till precis allt – mat, kläder, förbrukningsvaror, mediciner och läkarvård, även om avgiften för läkarvård och medicin för flyktingar är reducerad.

För barn är dagpengen lägre, en tonåring får till exempel 50 kronor per dag.

Knappt en tredjedel av basbehoven

Dagpengen är mindre än en tredjedel av det som Konsumentverket beräknar som kostnaden för det nödvändigaste.

– Vår beräkning innebär varken existensminimum eller lyx, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket.

Beräkningarna bygger på bland annat statistik från Statistiska centralbyrån, intervjuer med fokusgrupper och enkätundersökningar, berättar hon.

Matkostnaderna är beräknade utifrån näringsrekommendationerna, och bygger på en fyraveckors matsedel.

Nu är matkostnaderna enligt Konsumentverkets beräkningar för en vuxen som lagar all mat hemma 2 860 kronor per månad. 1994, då beloppet till flyktingarna fastställdes, var det 1 180 kronor för kvinnor och 1 490 kronor för män.

Det innebär att den dagersättning som flyktingar får inte ens räcker till maten för vare sig barn eller vuxna.

"Bra nivå som det är nu"

Migrationsverkets chef Mikael Ribbenvik har i Sveriges Radios lördagsintervju varnat för att dagpengen är för låg, och att detta gör att flyktingar riskerar att utnyttjas eller ledas in i brottslighet. Men migrationsminister Anders Ygeman (S) har inga planer på att göra några justeringar. Till Sveriges Radio Ekot säger han:

Annons

– Jag tror inte att det vore klokt av Sverige att ha väsentligt högre ersättning än något annat europeiskt land, utan jag tror att vi har en bra nivå som det är nu, säger Anders Ygeman till Ekot.

Han tror att många flyktingar från Ukraina kommer att kunna försörja sig genom att snabbt kunna jobba. Han nämner det behov av arbetskraft som exempelvis finns inom jordbruksnäringen.

Men av de flyktingar som kommit hittills är en stor del kvinnor med barn. Av de cirka 25 000 ukrainare som nu ansökt om tillstånd enligt massflyktsdirektivet är 9 500 barn i en familj. Frågan är hur snart en mamma med barn som just flytt kriget och ännu inte kan svenska ska kunna arbeta.

– Vi kommer att se väldigt stora behov. Det finns många stora utmaningar som Migrationsverket har flaggat för, säger Guna Graufelds.

Fakta: 40 procent i eget boende

Hittills har 25 000 personer ansökt om tillstånd enligt massflyktsdirektivet. 38 procent av dessa hade ännu inte beviljats tillstånd på tisdagen den 30 mars.

21 procent av de 25 000 bor i Migrationsverkets boenden. Där ingår i de flesta fall mat. 40 procent av dem bor i eget boende. Resten, som ännu inte beviljats tillstånd, kan bo både i eget boende och i Migrationsverkets boenden.

Till en början då flyktingarna började komma hade Migrationsverket uppgift om att ungefär 80 procent av dem var kvinnor med barn. Exakt hur det ser ut nu är inte känt, men av de 25 000 som ansökt om tillstånd hittills är 9 500 barn i familj.

Källa: Migrationsverket

Fakta: 40 procent i eget boende

Så här lyder Migrationsverkets information om dagpengen:

"På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen

24 kr/dag för vuxna ensamstående

19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader

12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ning

71 kr/dag för vuxna ensamstående

61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader

37 kr/dag för barn 0–3 år

43 kr/dag för barn 4–10 år

50 kr/dag för barn 11–17 år.

Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn.

Förutom mat ska dagersättningen räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter."

Nu är matkostnaderna enligt Konsumentverkets beräkningar för en vuxen som lagar all mat hemma 2 860 kronor per månad. För en tonåring (14-17 år) beräknas den till 2 770, och för barn mellan 10 och 13 år till 2 300 kronor per månad.

Sedan januari 1994 har konsumentprisindex stigit från 1 400 till 2 002 (januari i år).

Källa: Migrationsverket, Konsumentverket, Statistiska centralbyrån

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons