Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronaviruset klassas som samhällsfarligt

Coronaviruset (TT) • Publicerad 1 februari 2020
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell höll på fredagen en pressträff om beredskapen för coronaviruset.
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell höll på fredagen en pressträff om beredskapen för coronaviruset.Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen klassificerar det nya coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Det beslutet fattades under ett extrainsatt sammanträde på lördagen efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Det här betyder inte att man anser att viruset är farligare än tidigare utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

Annons

– Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man kan ge individuella förhållningsorder, till exempel ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på fredagen.

Sedan tidigare klassas ebola, sars och smittkoppor som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar.

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons