Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronaläget i Ryssland allt värre

För femte dagen i rad har Ryssland registrerat över 700 döda med covid-19, siffror som inte skådats sedan pandemins början. Flera regioner skärper nu restriktionerna.
Coronaviruset • Publicerad 9 juli 2021
Vårdpersonal vid ett sjukhus utanför Moskva där coronapatienter vårdas. Akivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT
Det traditionella årliga studentfirandet i S:t Petersburg ställdes aldrig in, trots ökad smitta.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
I torsdags öppnades en ny stor vaccinationslokal i Moskva i idrottsarenan Lugniki. Här kan upp till 15|000 vaccineras dagligen.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

– De främsta anledningarna till den tredje coronavågen är deltavarianten, avsaknaden av restriktioner och en långsam vaccinationstakt, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forskningsföretaget Clinical excellence group till TT.

I fem dagar har Ryssland registrerat över 700 covid-19-dödsfall, siffror som inte har skådats sedan pandemins början. Under fredagen har man rapporterat in 25 766 nya coronafall i landet, vilket är det högsta antalet sedan den 2 januari i år.

Olika för storstäder och regioner

Annons

I Moskva infördes en rad restriktioner i juni. Bland annat har man begränsat öppettider för matserveringsställen och ställt in massevenemang. I S:t Petersburg spelades däremot EM-matcher i fotboll, däribland en kvartsfinal den 2 juli, där tusentals supportrar samlades på utomhusarenorna.

Trots den ökande smittspridningen tillät myndigheterna det traditionella årliga studentfirandet i slutet av juni, då studenterna samlas på Palatstorget mitt i S:t Petersburg. Det tillåtna antalet besökare var 45 000 personer.

Från och med den 13 juli införs fler restriktioner i S:t Petersburg och antalet besökare på tillställningar och idrottsevenemang får då inte överstiga 75 personer.

– I Moskva ser vi att smittan börjar minska, men i S:t Petersburg kommer smittan att fortsätta öka den kommande veckan. Landet generellt kommer att följa den utvecklingen, men det är långt ifrån över i enskilda regioner, säger Krutjkov.

Krasnodarskij kraj – en region i södra Ryssland – är ett av de mest populära semestermålen bland ryssarna. Nu måste man uppvisa vaccinintyg, negativt provresultat eller intyg på att man redan haft covid-19 när man checkar in på hotell i regionen, på grund av den ökande smittspridningen.

– Det är ett sätt att begränsa turistflödet. De regionerna kommer att se sina toppar om 2–3 veckor, säger Krutjkov.

Fler stora vaccinationslokaler

Sedan Ryssland på sina håll införde obligatorisk vaccination har takten ökat. I början av juni vaccinerade man runt 8 000 personer per dag i Moskva. I dag ligger snittet på 80 000 vaccinationer om dagen.

Just nu har 29 av Rysslands 85 regioner infört obligatorisk vaccination för vissa befolkningsgrupper, enligt tidningen RBK. De flesta regioner siktar på att Generellt är målet att fullvaccinera 60 procent av den yrkesverksamma befolkningen, men det varierar.

– De kommer inte hinna med 60 procent, men målsättningen kommer att ha en positiv påverkan på gruppimmuniteten, säger Krutjkov.

I Moskva öppnar man fler stora vaccinationslokaler med kapaciteten att vaccinera tusentals per dag. Däremot vittnar man om vaccinbrist i regionerna.

Annons

– För att lösa det behöver vi godkänna fler vaccin, bland annat utländska, säger Krutjkov.

Fakta: Coronapandemin i Ryssland

Den 9 juli 2021 rapporterat 25 766 nya coronafall i Ryssland, vilket är det högsta sedan den 2 januari i år.

I fem dagar har Ryssland registrerat över 700 covid-19-dödsfall per dygn, siffror som inte har skådats sedan pandemins början.

Situationen inom vården är ansträngd. I vissa regioner, liksom i storstäderna, är vårdplatserna för covid-patienter fyllda upp till 90 procent och flera avdelningar på ryska sjukhus gör om till covid-specifika avdelningar.

Totalt har Ryssland registrerat 5 733 218 coronafall i landet, enligt den officiella statistiken. 141 501 har avlidit med covid-19 sedan pandemins början.

Källa: Rysslands regering

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons