Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

CNN sparkar Cuomo – slutet på New York-dynasti

Nyhetsbolaget CNN sparkar sitt högprofilerade nyhetsankare Chris Cuomo. Den en gång så mäktiga Cuomodynastin är därmed slagen i spillror.
"Det är inte så här jag ville att min tid vid CNN skulle sluta", säger han i ett uttalande.
USA • Publicerad 5 december 2021
Chris Cuomo får sparken från CNN. Arkivbild.
Chris Cuomo får sparken från CNN. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Tidigare guvernören Andrew Cuomo framför dottern Michaela Cuomo efter att han meddelat att han avgår som guvernör.
Tidigare guvernören Andrew Cuomo framför dottern Michaela Cuomo efter att han meddelat att han avgår som guvernör.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Pappa Mario Cuomo 1984. Han dog på nyårsdagen 2015.
Pappa Mario Cuomo 1984. Han dog på nyårsdagen 2015.Foto: AP/TT

Beskedet kommer efter att en stor mängd dokument släppts som visat att Chris Cuomo hjälpt sin bror, dåvarande guvernör i delstaten New York, att hantera anklagelser om sexuella trakasserier.

Chris Cuomo var en av den amerikanska nyhetsbolagets största namn. Han ledde "Cuomo Prime Time", ett program med några av kanalens högsta tittarsiffror.

Annons

Anledningen till att han hamnade i blåsväder är det nära familjebandet till den tidigare guvernören, som i sin tur var en av Demokraternas stora namn och vars hantering av coronapandemin fick beröm.

Andrew Cuomo förekom under glansdagarna ofta via videolänk i Chris Cuomos tv-program. Förutom att prata om pandemisituationen kunde de ses munhuggas om vem som egentligen var favoritsonen.

Men guvernören anklagades för sexuella trakasserier från ett flertal kvinnor, och tvingades i augusti att kliva av posten.

"Det är inte så här jag ville att min tid vid CNN skulle sluta men jag har redan berättat varför och hur jag hjälpte min bror", säger Chris Cuomo i ett uttalande på Twitter.

"Ingen rådgivare"

Han har tidigare sagt att han försökt att finnas där för Andrew Cuomo.

– Jag är ingen rådgivare, jag är en bror, förklarade han i sitt tv-program när Andrew Cuomo avgick i augusti.

Men i måndags släppte Letitia James, åklagare och chef för delstatens justitiedepartement, en stor mängd dokument kring utredningen av guvernören, som visade att Chris Cuomos roll i hanterandet av skandalerna har varit större än tidigare känt.

Chris Cuomo erbjöd sig att ta kontakt med källor, inklusive andra journalister, för att ta reda på om fler kvinnor skulle träda fram mot hans bror. Han agerade trots sina påståenden just som en slags informell rådgivare, och använde sina journalistiska kontakter för att hjälpa guvernörens stab.

CNN stängde först av sitt ankare för att närmare undersöka dokumenten, vilket nu alltså har lett till att han får gå.

"Vi anlitade en respekterad advokatfirma för att genomföra granskningen, och har sparkat honom, med omedelbar verkan", skriver CNN i ett uttalande på lördagen.

Slutet på en dynasti?

Annons

Cuomofamiljen är något av en dynasti i New York. Mario Cuomo, pappa till bröderna, valdes till guvernör tre gånger och satt tolv år vid makten. Andrew Cuomo hade siktet inställt på en fjärde mandatperiod, när han tvingades bort.

"Och så har ytterligare en politisk dynasti tagit slut. Som Kennedydynastin före den, är Cuomodynanstin över i tragedi och personliga misslyckanden", skrev Bill Schneider, professor emiritus vid George Mason University i en kolumn i The Hill redan när Andrew Cuomo avgick.

Och nu har även lillebror tvingats bort från strålkastarljuset.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons