Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Clinton: Bader Ginsburg banade väg för mig

En ikon. En jämställdhetskämpe. En banbrytare.
Hyllningsbeskrivningarna är många efter nyheten om HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död. Strax efter beskedet toppade inlägg med orden "no no no." på Twitter.
USA • Publicerad 19 september 2020
Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.
Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.
Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.Foto: Alex Brandon/AP/TT

"Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RGB." Så skriver den tidigare presidentkandidaten, utrikesministern och presidenthustrun Hillary Clinton på Twitter om HD-domaren Ruth Bader Ginsburg.

Ruth Bader Ginsburg, "RGB" eller "Notorious RGB" som hon också kallades, tillsattes som HD-domare 1993 när Bill Clinton var president. Hon avled i sitt hem i Washington på fredagen amerikansk tid, uppger domstolen. Bader Ginsburg blev 87 år gammal.

Annons

"Tröjorna med texten 'RGB' gjorde henne välkänd (notorious). Men det var hennes slagfärdighet, hennes tålmodighet och hennes skicklighet som gjorde henne till en ikon", skriver Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, på Twitter.

Guvernören Andrew Cuomo säger å delstatens vägar att New Yorks hjärta brister över nyheten att Brooklynbördiga Bader Ginsburg har gått bort. "Hennes sinne för juridik och engagemang för rättvisa lämnar outplånliga spår i USA", skriver han på Twitter.

Den tidigare republikanske presidenten George W Bush säger i ett uttalande att "hon ägnade många av sina 87 anmärkningsvärda år åt strävan efter rättvisa och jämlikhet, och hon inspirerade mer än en generation kvinnor och flickor".

Bernie Sanders, senator från Vermont och tidigare presidentaspirant för Demokraterna kallar henne för en av de största domarna i modern tid i USA. "Hon kommer att minnas som en extraordinär förkämpe för rättvisa och jämställdhet", skriver han på Twitter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons