Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Chockad av hur Europa hanterar flyktingar

Europas hantering av flyktingsituationen i Polen och Belarus är chockerande, anser Jan Egeland generalsekreterare för norska organisationen NRC.
Polen • Publicerad 13 november 2021
Flyktingarna som befinner sig vid gränsen mellan Polen och Belarus är ungefär lika många som Iran tar emot varje dag. Att Europas länder inte kan ta ansvar för att dela på mottagandet av människor som flyr undan elände är chockerande, anser Jan Egeland som är generalsekreterare för norska organisationen NRC Flyktninghjelpen. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Polska poliser och gränsvakter vid taggtrådsstängslet på gränsen mot Belarus som migranter försökt ta sig förbi för att komma in i EU.Foto: Leonid Sjtjeglov/AP/TT

Hur många migranter som befinner sig i gränsområdet mellan Belarus och Polen och försöker ta sig in i EU är okänt. EU har nämnt 2 000 personer. Hjälporganisationer i området uppger att det rör sig om många fler.

Vissa har tagit sig över gränsen till EU-landet Polen medan andra befinner sig på den belarusiska sidan. Barn och vuxna har sovit utomhus i dagar och en kvinna rapporteras ha frusit ihjäl.

Annons

Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat tusentals soldater för att hantera situationen som EU anklagar Belarus för att ligga bakom.

Signalerar oansvar

– Europa signalerar till världen att det delade ansvaret för att skydda människor på flykt från elände, det ansvaret deltar inte Europa i, säger Jan Egeland.

Han är just hemkommen till Norge från Iran – ett land som varje dag tar emot 5 000 afghanska flyktingar, det vill säga ungefär så många som just nu befinner sig vid den polsk-belarusiska gränsen.

– Det är chockerande att vi förväntar oss att Iran, Pakistan, Uganda och Libanon ska hålla sina gränser öppna för människor. Men i Europa pågår ett mästerskap i att bygga murar för att stoppa människor som flyr, säger han.

Egeland anser även att Belarus sätt att använda "sårbara migranter och asylsökanden" som schackpjäser i ett geopolitiskt maktspel är förkastligt.

Migrationsfientligt EU

Det som sker visar på ett skifte sedan flyktingströmmen 2015 präglat av tyska förbundskanslern Angela Merkels berömda "Wir schaffen das" (vi klarar det) till att dagens mest migrationsfientliga regeringarna fått inflytande över EU:s migrationspolitik.

– De mest brådskande nu är en nedtrappning av den politiska spänningen. Folk kommer att frysa ihjäl i kväll om det inte skapas enighet, säger han.

Det viktigaste nu är att organisera kontroller på plats av vilka av migranter har rätt till asyl och vilka som behöver ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder, anser han. Där kan internationella flyktingorganet IOM och FN:s flyktingkommissariat UNHCR hjälpa till, påpekar han.

De personer som visar sig ha asylrätt bör sedan delas mellan länderna i Europa som för tillfället tar emot få migranter, enligt Egeland.

Afghanerna flyr

– Kostnaden för vård, skydd, bistånd och ett system som kan hantera asylansökningar skulle utgöra en bråkdel av vad det kostat att skicka soldater och bygga murar, säger han.

Annons

Egeland återkommer till att antalet migranter som befinner sig i gränsområdet är så pass få att situationen borde vara oproblematisk för Europa att hantera.

– De flesta europeiska länder tar emot färre migranter per år än vad Iran gör per dag, säger han.

De verkligt mörka molnen ser han ligga över Afghanistan.

– Jag pratade med afghanska flyktingar när jag var i Iran. De berättade att deras släktingar flockas på väg mot gränsen till dem i Iran och till Europa för att få ett bättre liv.

För att Afghanistan inte ska implodera och flykten eskalera krävs stöd till både Afghanistan och de närliggande länderna.

– Flyktingarna vid den polska gränsen kommer inte att vara någonting, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons