GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Chaufför spelade offer vid lastbilstragedi

Under de kaotiska minuter då runt 50 migranter hittades döda i en överhettad lastbil i USA försökte chauffören komma undan genom att låtsas vara en av de överlevande, enligt mexikanska myndigheter.
USA • Publicerad 30 juni 2022
Polis, ambulans och räddningstjänst arbetar vid platsen där många migranter hittades döda i en lastbil i södra Texas i måndags.
Polis, ambulans och räddningstjänst arbetar vid platsen där många migranter hittades döda i en lastbil i södra Texas i måndags.Foto: Eric Gay/AP/TT

Det var i måndags som sammanlagt 67 människor påträffades i en lastbil vid vägkanten i San Antonio i södra Texas. När upptäckten gjordes hade 46 av dem avlidit i hettan.

Ett 15-tal överlevande fördes till sjukhus, men många var mycket svårt medtagna och antalet avlidna har stigit till 53.

Utredarna undersöker om det kan ha varit tekniska problem som gjorde att lastbilen till synes hade övergivits nära ett järnvägsspår. En arbetare som jobbade i en av byggnaderna i närheten hörde rop på hjälp, och när tragedin uppdagades försökte den misstänkte föraren smälta in bland migranterna, säger Francisco Garduño som är chef för Mexikos migrationsmyndighet.

Den misstänkte chauffören är amerikansk medborgare och sitter anhållen tillsammans med tre andra för delaktighet i människosmugglingen. Två av de misstänkta, däribland föraren, riskerar livstids fängelse eller dödsstraff för brotten de misstänks för, enligt federala åklagare.

Minst 27 av de avlidna var från Mexiko, enligt Garduño. Andra kom från olika länder i Centralamerika, men identifieringen av offren pågår fortfarande.

San Antonio ligger 25 mil från gränsen till Mexiko och utgör en av huvudrutterna för människosmugglare. Tragedin tros vara den dödligaste av detta slag som har inträffat i USA längs gränsen mot Mexiko.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.