Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Carlson: Inget vaccin – ingen dans

Ovaccinerade bör fortsatt hålla avstånd och undvika folksamlingar.
Enligt Folkhälsomyndigheten kommer restriktioner att ligga kvar i höst för de som inte tagit sprutan.
Coronaviruset • Publicerad 16 september 2021
Det är olämpligt för den ovaccinerade att besöka barer eller gå ut och dansa, anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Det är olämpligt för den ovaccinerade att besöka barer eller gå ut och dansa, anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Från den 29 september har ovaccinerade personer andra rekommendationer att förhålla sig till än de som vaccinerat sig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang, säger Carlson på en pressträff.

Annons

– Det är vidare olämpligt att gå ut och besöka barer eller gå ut och dansa.

Det blir med andra ord en tydlig begränsning för ovaccinerade personer, eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra, säger Carlson.

Håll avstånd

Råden innebär att vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, även efter 29 september. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

För dem som vaccinerat sig bedömer Folkhälsomyndigheten att de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 däremot helt kan tas bort den 29 september.

En hög vaccinationstäckning är den viktigaste förutsättningen för att samhället ska kunna återgå till ett normalläge, framhåller Johan Carlson.

Drop-in

Socialminister Lena Hallengren (S) nämner drop-in-vaccinering som en möjlig åtgärd för att få fler att vaccinera sig. Vaccinering på högskolor och universitet, eller i samband med SFI, är en annan.

– Det finns många sätt att nå ut till grupper som av olika skäl inte nåtts, inte velat, inte kunnat eller inte känt tillit till vaccinationsprocessen, säger Hallengren.

Johan Carlson menar att det finns en tröghet i processen. Vid barnvaccinationsprogram tar det några år innan man når upp i full vaccinationstäckning.

– Det finns en liten kärna som absolut inte vill vaccinera sig. Resten kommer man att kunna nå med enträget arbete.

Covid-19 är en sjukdom som finns i samhället för att stanna, understryker han.

Annons

– Vi har större potential än de flesta, vacciner i vårt land har ett gott renommé.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) som också deltar på pressträffen säger vidare att om barn vaccinerar sig så kanske andra släktingar får upp ögonen för vaccinen och därmed tar en spruta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons