Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Cannabisaktier lyfter i hopp om legalisering

I dag är cannabis olagligt i USA under federal lag – men detta kan vara på väg att förändras.
Under fredagen röstar det amerikanska representanthuset om en legalisering, vilket har gett aktier i cannabisföretag ett uppsving den senaste tiden.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2022
Sedan årsskiftet har antalet ägare i amerikanska cannabisbolaget Tilray ökat med 115 procent hos Nordnet. Arkivbild.
Sedan årsskiftet har antalet ägare i amerikanska cannabisbolaget Tilray ökat med 115 procent hos Nordnet. Arkivbild.Foto: Paul Sancya/AP/TT

I 18 amerikanska delstater är det lagligt att bruka cannabis och i 37 stater är berusningsmedlet tillåtet för medicinskt bruk. Men fredagens omröstning kan vara första steget mot en legalisering i hela landet, det skriver tidningen Forbes.

Om förslaget blir verklighet kommer det att bli lagligt att tillverka, sälja och inneha cannabis. Tidigare domar kopplade till cannabis kan också komma hävas och säljare av berusningsmedlet kommer att behöva skatta på inkomsterna, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Nyheten har lett till optimism bland investerare. Den amerikanska ETF:en "The alternative harvest" har stigit med mer än 10 procent under mars, enligt amerikanska CNBC.

Ny trend senaste veckan

De populäraste cannabisaktierna har haft en stigande utveckling den senaste veckan, enligt nätmäklaren Nordnet. Bland annat har Torontolistade Aurora Cannabis gått upp med 20 procent och Canopy Growth med 18 procent. Det amerikanska cannabisbolaget Tilray har ökat med 56 procent under samma period.

Ser man en tid tillbaka har cannabisaktierna däremot gått sämre. Under legaliseringsvågen i Nordamerika 2017-2018, när flera amerikanska delstater och Kanada legaliserade cannabis, rusade aktierna. Men 2019 kom störtdykningen, som bara har fortsatt.

Det senaste året har Canopy Growth och Aurora Cannabis fallit med 74 respektive 52 procent och Tilray med 60 procent.

– Generellt sett så motsvarade inte efterfrågan de oerhört höga förväntningar som man hade när legaliseringsvågen började. Då trodde man att den här industrin skulle växa jättesnabbt men det förutsatte då att lagen och juridiken hängde med, men legaliseringen på federal nivå har dröjt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Öppning kan ge aktierna fart

Lagförslaget måste sedan få grönt ljus i senaten, något som analytiker har varit skeptiska till om det kommer att ske, enligt Forbes. Delvis för att senatens majoritetsledare Chuck Schumer, finansordförande Ron Wyden och Cory Booker, New Jerseys senator, har lagt fram ett eget, liknande förslag kring en cannabislegalisering.

Men öppningen för- och en potentiell legalisering kan ge aktierna fart, spår ekonomerna.

– Det kan få en positiv påverkan, vilket jag baserar på att det har varit stiltje och bolagen har haft det tufft under en längre tid. Jag hade nog svarat annorlunda om de här bolagen hade haft rejäla uppgångar i ryggen, säger Nicklas Andersson, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

En legalisering skulle också göra det lättare för de här bolagen att göra affärer vilket också skulle bidra till ett uppsving, fortsätter Nicklas Andersson.

I nuläget när cannabis är olagligt på en federal nivå finns restriktioner inom det amerikanska banksystemet, vilket gör det svårare att till exempel öppna upp bankkonton och ta lån.

Annons

– Just de legala förändringarna blir en viktig komponent för de här bolagen med den här typen av verksamhet. Det öppnar upp för större inkomstmöjligheter, säger Nicklas Andersson.

Sparare håller huvudet kallt

Frida Bratt tror däremot att spararna denna gång sitter mer lugnt i båten och inte låter sig dras med lika lätt i tron på en legalisering, även om de som vanligt är på tårna när det kommer till vilka sektorer som drar i väg.

– Jag tror att många minns den här hajpen och lessnade lite grann. Det finns fortfarande mycket att hämta in på aktierna och det är klart att en legalisering skulle ge en boost för sektorn. Men man kanske håller huvudet kallt denna gång innan man hoppas på hajptåget i cannabissektorn, säger Frida Bratt.

Fakta: Populäraste cannabisaktierna hos nätmäklarna

Antal ägare hos Nordnet och förändring i antal ägare sedan årsskiftet:

Aurora Cannabis: 7 600 ägare, -11 procent

Canopy Growth: 4 400 ägare, -9 procent

Tilray: 3 400 ägare, +115 procent

Antal ägare hos Avanza och förändring i antal ägare sedan årsskiftet:

Aurora Cannabis: 2 502 ägare, -0,03 procent

Canopy Growth: 984 ägare, -0,02 procent

Tilray: 3 585 ägare, +1 procent, -0,03 procent

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons