Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Butja begraver sina döda efter rysk reträtt

Lik på gatorna. Skjutna, ibland bakifrån, vissa med vita armbindlar.
Massgravar för döda, hastigt grävda. Av ryska soldater, på reträtt, för att dölja illdåd. Av ukrainare som begraver sina grannar.
Den ryska invasionen visar sitt väsen i staden Butja.
Ukraina • Publicerad 3 april 2022
Massgravar i Butja.
Massgravar i Butja.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Butja ligger i Kievs storområde, det som kallas Kiev oblast. En stad med omkring 35 000 invånare före den ryska invasionen.

Ingen har ännu kunnat räkna hur många som är kvar, hur många som är döda, hur många som flytt den ryska ockupationen.

Annons

Bakom en kyrka, i centrum, är marken uppgrävd, likt ett snitt:

– Här är en lång grav grävd, 57 personer var begravda här, säger Serhii Kaplytjnij, som identifierar sig som ansvarig för chef för räddningstjänsten i Butja till AFP:s reporter när journalister tillåts komma in i staden efter den ryska reträtten.

Fasansfull dokumentation

Foton, videofilmer inspelade på mobiltelefoner och främst vittnesmål från invånare berättar om förödande förstörelse och frånvaro av all respekt för människoliv:

– Alla dessa människor har blivit skjutna, sade Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk till AFP:s reporter på plats. Borgmästaren lade till att att 280 andra döda har begravts i massgravar, grävda av ukrainska myndigheter, i staden.

Även ryska soldater, unga män, har lämnats döda kvar på Butjas gator när den ryska armén i all hast drog sig vidare mot fronterna österut och söderut.

I Butja verkar krigets lagar att ha slutat att gälla. Befälsordningen ser ut att ha varit bortblåst, det skräckslagna raseriet hos ryska soldater har fått utlopp på civila:

– Vi har hittat massgravar. Vi har hittat människor med händer och ben bundna och med skott, kulhål, i deras bakhuvuden, säger Sergij Nikiforov, pressekreterare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, till BBC.

Internationella fördömanden

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att det är en "avsiktlig massaker" och uppmanar G7-länderna att omedelbart införa kraftiga sanktioner.

"Förfärliga bilder av förödelse och rapporter om avrättningar av civila i Butja, Ukraina, efter den ryska aggressionen", skriver Sveriges statsminister Magdalena Andersson på Twitter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till CNN att de ryska dåden är "helt oacceptabla":

Annons

– Det här är en grymhet mot civila som vi inte har sett i Europa på årtionden, det är fruktansvärt.

De döda begravs formellt och med respekt, samtidigt som bevis samlas in för att bevisa krigsbrott. Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har redan inlett en utredning. EU:s rådsordförande Charles Michel säger att unionen hjälper Ukraina och frivilligorganisationer att samla in bevis.

Det är en liten tröst, men knappt märkbar på söndagen, när Butja begraver sina döda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons