Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Busschaufför döms för dödsolycka i Lund

Brott • Publicerad 7 september 2023
En busschaufför döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik efter att ha kört på en man på ett övergångsställe i Lund. Mannen avled av sina skador dagen efter olyckan. Arkivbild.
En busschaufför döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik efter att ha kört på en man på ett övergångsställe i Lund. Mannen avled av sina skador dagen efter olyckan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 66-årige mannen blev påkörd av en regionbuss när han i mitten av december i fjol korsade ett övergångsställe med sin hund i centrala Lund. Mannen skadades så allvarligt att han avled dagen efter.

Nu döms busschauffören för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, rapporterar Sydsvenskan. Påföljden blir villkorlig dom. Chauffören ska även betala totalt 60 000 kronor i skadestånd till två anhöriga till den avlidne mannen.

Annons

Busschauffören hävdar att han inte har brustit i sin uppmärksamhet eller har agerat oaktsamt, men händelseförloppet har belagts i detalj med bland annat vittnesuppgifter och film från bussens övervakningskamera.

Föraren påstår att han inte såg fotgängaren alls, men rätten skriver att för en yrkeschaufför ”måste underlåtenheten att förvissa sig om att någon fotgängare inte befann sig på övergångsstället anses utgöra en så pass allvarlig brist på försiktighet att det är fråga om vårdslöshet i trafik”.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons