Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bulgariskt byte i Bryssel

EU • Publicerad 12 september 2023
Bulgariska flaggan målad på ett hus i Bankja i Bulgarien. Arkivfoto.
Bulgariska flaggan målad på ett hus i Bankja i Bulgarien. Arkivfoto.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Iliana Ivanova, 47-årig ekonom och fram till nu ledamot av EU:s revisionsrätt, blir det senaste nytillskottet till EU-kommissionen – med bara drygt ett år kvar på nuvarande mandatperiod.

Ivanovas kandidatur godkändes av EU-parlamentet på tisdagen med 522 röster mot 27 och 51 nedlagda. Därmed tar bulgariskan över som ansvarig för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom i stället för landsmaninnan Mariya Gabriel, som i somras övergick till att bli vice premiärminister och utrikesminister i hemlandet.

EU-kommissionen, som består av en ledamot från varje medlemsland i EU, kommer senare i höst få ytterligare minst en ny kommissionär, då klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans också tackat för sig för att i stället försöka bli premiärminister i Nederländerna. Till hans ersättare har landets förre utrikesminister Wopke Hoekstra nominerats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons