Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljarder ska bädda för skogsuppgörelse

Regeringen föreslår 2,4 miljarder för skydd av värdefull natur för 2022, den största satsningen någonsin, enligt miljö-och klimatminister Per Bolund (MP)
Samtidigt ska 810 miljoner per år vikas för att utveckla skogsbruk och tillväxten i skogen.
Politik • Publicerad 13 september 2021
Näringsminister Ibrahim Baylan (S ) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Arkivbild
Näringsminister Ibrahim Baylan (S ) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). ArkivbildFoto: Erik Simander/TT

– De här förslagen är en grundförutsättning för att gå vidare med skogsutredningens förslag, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) i samband med en pressträff om budgetförslagen.

Skogen stridsfråga

Även Per Bolund uppger att miljarderna är en viktig sak för att regeringen ska kunna komma överens med Centerpartiet om skogspolitiken. Centern har krävt en uppgörelse där de får sina krav om mer makt till skogsägarna och stärkt äganderätt tillgodosedda. Det är ett av partiets villkor för att backa upp regeringen i höst vid omröstningen om budgeten. Samtidigt drar Miljöpartiet åt ett annat håll, med krav på att skydda mer skog, bland annat.

Annons

I budgeten kommer regeringen att föreslå att anslagen till att skydda värdefull natur ökas med 2,4 miljarder nästa år, från årets 1,3 miljarder. I detta ingår också möjlighet till ersättning till markägare för skydd av fjällnära skog.

Regeringen föreslår utöver det 810 miljoner kronor årligen till och med 2027, för åtgärder som hänger ihop med den omstridda skogsutredningen, men också för Skogsstyrelsens arbete med avverkningstillstånd i fjällnära skog.

Ekonomisk ersättning

Resurser föreslås också för att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten. Det är en nödvändig del i en sammanhållande skogspolitik, enligt Per Bolund.

– Vi ser till att vi avsätter de pengar som skogsutredningen förutsätter, ännu mera faktiskt, för att den fjällnära skogen är en unik miljö inte bara i Sverige utan hela Europa, med unika värden. Det här möjliggör att vi kan ta skogsutredningen vidare, säger Bolund.

– Hade det inte funnits pengar anslagna för markägare för det arbete de har gjort hade vi inte kunnat hitta en lösning.

Baylan C-godkänd

Ibrahim Baylan lyfter för sin del fram skogsnäringens stora betydelse för Sveriges ekonomi och att den måste få långsiktiga förutsättningar för att kunna investera och producera mer.

– Skogsnäringen är otroligt viktig, 100 000 sysselsatta, 10 procent av vår ekonomi. Då är en hållbar utveckling av skogsnäringen nödvändig, säger han.

Med en hållbar tillväxt går det enligt näringsministern att ta ut bland annat mer biomassa från skogen utan att det strider mot de svenska miljömålen.

Centerpartiets talesperson i skogsfrågor, Peter Helander, är försiktigt positiv till vad han hör. Åtminstone det som kommer från Ibrahim Baylans håll om skogsnäringens betydelse.

– Det som Baylan säger, det är vad vi i Centerpartiet tycker också, säger Helander.

Annons

Annons

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons