Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brottslingar tjänar miljarder som företagare

Kriminella startar allt oftare företag för att utnyttja Sveriges välfärdssystem, enligt en ny lägesbild av den organiserade brottsligheten.
Sammanlagt rör det sig om miljarder kronor som staten förlorar årligen.
Brott • Publicerad 20 oktober 2021
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa, presenterade den nya lägesbilden på en pressträff under onsdagen. Arkivbild.
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa, presenterade den nya lägesbilden på en pressträff under onsdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– De allvarligaste hoten utgörs av angrepp på utbetalande system och undandragande av skatter, narkotikabrottslighet och det grova våldet den medför, samt parallella samhällsstrukturer som utmanar rättsstaten, sammanfattar Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, lägesbildens slutsatser på en pressträff under onsdagen.

Den myndighetsgemensamma lägesbilden om organiserad brottslighet sammanställs vartannat år, och ligger till grund för inriktningen i det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet som startades 2009.

Annons

De allvarligaste sårbarheterna som utnyttjas av den organiserade brottsligheten delas i den nya lägesbilden in i fem kategorier.

Korruption och bristande kontroll

Det rör sig om anonymitet i den legala samhällssfären genom kriminellas användning av företag, målvakter och identiteter som brottsverktyg, samt myndigheternas tillitsbaserade system i kombination med bristande kontrollverktyg och delade ansvar som leder till luckor. Det handlar även om korruption, infiltration och otillåten påverkan inom myndigheter och företag, samt den nationella brottsbekämpningen som alltjämt påverkas av en växande gränsöverskridande brottslighet.

– I den förra lägesbilden 2019 fokuserade vi på digitalisering och globalisering, vilket underlättat för kriminella att begå brott. Där har åtgärder vidtagits, men det är fortfarande ett omfattande och allvarligt problem, säger Linda H Staaf.

– Utöver detta ser vi nu också att brottsligheten gräver sig in djupare, under ytan. Det vill säga den brottslighet som verkar i skuggan av det synliga våldet.

Större hot

Det handlar bland annat om utbyggnaden av parallella samhällsstrukturer som utmanar staten med legala företag som används i kriminella syften, säger hon.

– Skjutningar och sprängningar är mycket allvarliga, särskilt när det drabbar tredje man. Men brottsligheten som sker i det dolda, mot våra legala system, kan på sikt vara ett än större hot mot det svenska samhället, säger Linda H Staaf.

Utifrån lägesbilden är bedömningen att den gemensamma satsningen nu bör prioritera vinstdrivande brottslighet som riktas mot staten, och särskilt där företag används som brottsverktyg.

Fakta: Ny lägesbild vartannat år

En myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet sammanställs vartannat år, och ligger till grund för inriktningen i det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet som startades 2009.

12 myndigheterna ingår i satsningen: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten

Lägesbilden tas fram av Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) och bygger på uppgifter och underlag från de 12 samverkande myndigheterna och från 2019 även på uppgifter från 9 nätverksmyndigheter.

Definitionen av organiserad brottslighet är enligt den myndighetsgemensamma satsningen att det ska röra sig om minst två personer som varaktigt över tid, begår allvarliga brott i samarbete och i syfte att uppnå ekonomisk vinning.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons