Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brottsligt att hissa USA-flagga i Kolding

En man har dömts för brott efter att ha hissat den amerikanska flaggan i sin trädgård i danska Kolding på Jyllands östkust en dag i april 2018.
Mannen kommer dock inte behöva betala böter på grund av lång handläggningstid.
Danmark • Publicerad 7 november 2022
Det är inte tillåtet att hissa andra länders flaggor i Danmark. Arkivbild.Foto: Joe Burbank/AP/TT

Vestre Landsret, som motsvarar svensk hovrätt, hade att ta ställning till en lag från 1915, där det förbjuds att hissa andra länders flaggor. Den infördes av justitieminister Carl Theodor Zahle för att skydda Danmarks neutralitet under första världskriget.

"Brottsanklagelsen är ofta det centrala i brottmål. Men i det här fallet handlar om huruvida domstolen kan ogiltigförklara en regel som vi som samhälle har haft i mer än 100 år", säger överåklagare Johnnie Nymann Jensen i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Annons

"Därför står något helt annat på spel i det här fallet där domen får konsekvenser för rättsläget."

Enligt en tidigare dom från byretten i Kolding, en lägre instans, fanns det inte grund för att straffa mannen.

Efter att åklagarmyndigheten överklagat byrettens dom ändrar landsretten alltså domen och beslutar att det går att döma för brott enligt lagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons