Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trängd Liz Truss tvingas byta finansminister

Storbritanniens premiärminister Liz Truss tvingas sparka sin finansminister efter en dryg månad vid makten.
Hon pressas dessutom till en neslig helomvändning i sin huvudfråga om skattelättnader.
Men hennes politiska framtid står på spel, och oppositionella Labour har medvind.
Storbritannien • Publicerad 14 oktober 2022
Storbritanniens premiärminister Liz Truss meddelar ny finansminsiser.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss meddelar ny finansminsiser.Foto: Daniel Leal/AP/TT
Storbritanniens före detta finansminister Kwasi Kwarteng.
Storbritanniens före detta finansminister Kwasi Kwarteng.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens nye finansminister Jeremy Hunt.
Storbritanniens nye finansminister Jeremy Hunt.Foto: Aaron Chown/AP/TT

Presskonferensen i premiärministerns bostad på 10 Downing Street på måndagseftermiddagen var kort och neslig. Truss, som tillträdde 6 september efter den politiska kuppen mot företrädaren Boris Johnson, bekräftade att hon sparkat sin vän Kwasi Kwarteng från jobbet som finansminister.

Ny finansminister blir den erfarne parlamentarikern och tidigare ministern Jeremy Hunt.

Annons

Därmed har Storbritannien sin fjärde finansminister under ett år.

"För nationens bästa"

Men än svårare för Truss var att hon tvingades backa helt från förslaget att inte höja bolagsskatten, sedan främst finansmarknaden gett förslaget underkänt. Hennes krav på skattelättnader fick också kritik.

– Jag måste agera för nationens bästa, sade den ansatta premiärminister på den ovanligt korta presskonferensen. Hon tog bara fyra frågor, och lämnade sedan talarstolen i det som ses som ett rejält politiskt bakslag för den tämligen nya konservativa Toryregeringen.

– Marknaden var inte redo för förslagen, sade hon.

Truss förslag om skattelättnader var hennes kanske viktigaste fråga när hon sökte få premiärministerposten. Istället får hon krypa tillbaka till den väg som företrädaren Boris Johnson stakade ut om höjda skatter.

– Vi måste se till att vi har ekonomisk stabilitet i landet. Vi kommer att ta oss igenom den här stormen.

Politisk framtid

Frågan som reportrar ställde sig vid presskonferensen var om Truss själv överlever stormen politiskt. Hennes framtid som premiärminister uppges vara en fråga även inom det konservativa partiet.

Truss höll dock stursk min när hon fick den direkta frågan om hon kan fortsätta att leda landet.

– Jag är helt bestämd på punkten att leverera det jag lovade när jag tillträdde, sade hon på presskonferensen.

I ett brev publicerat en knapp timme tidigare hade hon då skrivit om Kwarteng att "vi delar samma vision för vårt land och samma starka övertygelse om att nå tillväxt", men att han måste gå.

Annons

Ersättaren Jeremy Hunt har en lång politisk karriär bakom sig, med ministerposter i flera tidigare konservativa regeringar. Han har varit utrikesminister under Theresa Mays ledarskap och kulturminister när David Cameron var premiärminister.

Helomvändningen innebär bland annat att bolagsskatten höjs från 19 procent till 25 procent i april. Beräkningen om behovet av en skatteökning kom från tidigare finansminister Rishi Sunak, som blev slagen av Truss i kampen om att bli ny premiärminister.

Splittrat parti

De senaste dagarnas spekulationer blottlade stora och sedan tidigare kända klyftor inom konservativa Torypartiet.

Tidningen The Times har rapporterat att det bland partiets parlamentsledamöter planeras för en än större maktkupp – där de avsätter Truss och ersätter henne med Penny Mordaunt och Rishi Sunak. De två förlorade mot Truss i det omvälvande och jämna ledarvalet i somras.

Oppositionen, främst då socialdemokratiska Labour, vädrar framgångar när det konservativa partiet går kräftgång. Enligt opinionsmätningar skulle Labour kunna få egen majoritet i parlamentet om val skulle hållas nu.

– Vad vi behöver nu är inte byte av finansminister, vi behöver byta ut regeringen, säger Jon Ahsworth som är Labours ekonomiske talesperson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons