Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brittisk IS-man döms för mord och kidnappningar

En brittisk IS-medlem har dömts för att ha tagit fyra amerikaner som gisslan och varit delaktig i mordet på dem.
Mannen var den siste av de fyra IS-män i den så kallade Beatles-gruppen som inte har dött eller redan dömts för sina brott.
USA • Publicerad 14 april 2022
Alexanda Kotey (längst fram i blå tröja) och nu dömde El Shafee Elsheikh i ett fängelse i Syrien 2018. Arkivbild.
Alexanda Kotey (längst fram i blå tröja) och nu dömde El Shafee Elsheikh i ett fängelse i Syrien 2018. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Den 33-årige El Shafee Elsheikh, vars familj flydde från Sudan till Storbritannien på 1990-talet, fälldes på samtliga de åtta punkter han åtalats för.

Juryn i den federala domstolen i Alexandria, Virginia, behövde bara fyra timmar för att fälla honom för bland annat kidnappning och mord.

Annons

Elsheikh greps tillsammans med en annan medlem av Beatles-gruppen, Alexanda Kotey, av kurdisk milis i Syrien 2018 och lämnades då över till amerikanska militären.

De två fördes till USA och i fjol erkände Kotey de brott Elsheikh nu också dömts för – de uppmärksammade morden på de amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff samt biståndsarbetarna Peter Kassig och Kayla Mueller i Syrien 2014 och 2015.

Kotey har dömts till livstids fängelse, samma straff väntar nu troligen Elsheikh. Enligt amerikanska myndigheter ska de ha utsatt sina offer för "långdraget fysiskt och psykiskt våld".

Kallades The Beatles

De ingick i en terrorcell inom IS om fyra personer som kallades The Beatles på grund av sina brittiska accenter.

De ska ha varit inblandade i flera omtalade kidnappningar av amerikaner, européer och japaner i Syrien från 2012 till 2015, samt morden på de brittiska hjälparbetarna David Haines och Alan Henning 2014. Den senare var det fjärde västerländska IS-offret vars mord publicerades i en halshuggningsvideo.

Elsheikh är enligt amerikanska UD även beryktad för att ha använt vattentortyr, skenavrättningar och korsfästning under sin tid som IS fångvaktare.

Ledaren dödades

Den man som bedömts vara mördargruppens ledare, Mohamed Emwazi, dödades i ett flyganfall i Syrien 2015. Aine Davis, den fjärde Beatlesmedlemmen, sitter fängslad i Turkiet.

De har alla fått sina brittiska medborgarskap indragna.

Åklagaren Raj Parekh sade i rätten i Alexandria att det fanns överväldigande bevis för att Elsheikh, Kotey och Emwazi "växte upp tillsammans, radikaliserades tillsammans, stred tillsammans och torterade och terroriserade gisslan tillsammans".

– Dessa hemska brott lämnade efter sig minnen av brutala mord och splittrade familjer, fortsatte han i sin slutargumentation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons