Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Bregret"-britter i nya stora strejker

Storbritannien är drabbat av "den största strejkdagen sedan 2011", som fackorganisationen TUC uttrycker det. Den dystra och upprörda stämningen i landet färgas av "bregret", ånger över EU-utträdet.
Storbritannien • Publicerad 1 februari 2023
Strejkande demonstranter i London på onsdagen. Runt en halv miljon britter rapporteras ha deltagit i onsdagens endagsstrejk.
Strejkande demonstranter i London på onsdagen. Runt en halv miljon britter rapporteras ha deltagit i onsdagens endagsstrejk.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Strejkande lokförare håller upp ett plakat med ett nidporträtt av den brittiske premiärministern Rishi Sunak vid sidan av den brittiska tv-karaktären och dockan Roland Rat.
Strejkande lokförare håller upp ett plakat med ett nidporträtt av den brittiske premiärministern Rishi Sunak vid sidan av den brittiska tv-karaktären och dockan Roland Rat.Foto: Kin Cheung/AP/TT

De största störningarna under onsdagens endagsstrejk var i skolorna och för pendlare, då lärare och lokförare i stora skaror lade ned arbetet. Runt en halv miljon britter har deltagit i endagsstrejken, skriver AFP.

I centrum för tvisten ligger inflationen, som den senaste tiden toppat över 11 procent, den högsta nivån på fyra decennier. De anställda kräver att bli kompenserade för detta, medan arbetsgivarna och myndigheter säger att det blir svårt.

Annons

– Jag skulle älska, ingenting skulle göra mig nöjdare än, att kunna vifta med ett trollspö så att ni alla fick mycket bättre betalt, säger premiärminister Rishi Sunak.

Alla måste hjälpa till, fortsätter han.

– En viktig del av att bekämpa inflationen, och halvera den, är att säkerställa att regeringen agerar ansvarsfullt i sin upplåning. Om den sätter fart bortom kontroll blir det värre.

Arbetarna invänder att mycket av krisen är självförvållad av klantiga och giriga myndigheter och företag. Många lider också av "bregret", en slangterm för ånger över att Storbritannien lämnade EU för nästan på dagen tre år sedan.

Ungefär hälften av väljarna ville aldrig gå ur EU, och ser därför det beslutet som en viktig anledning till många av landets nuvarande problem.

Som läget är nu ser strejkerna ut att fortsätta. Under det senaste halvåret som det finns statistik för, juni–november förra året, försvann 1,6 miljoner individuella arbetsdagar i strejker i Storbritannien, enligt statistikbyrån ONS. Det är den högsta siffran på över 30 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons