Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Breda protester efter havande kvinnas död

Polen • Publicerad 14 juni 2023
Demonstrationer mot Polens abortlagstiftning genomfördes runt om i landet på onsdagen, här i Warszawa.
Demonstrationer mot Polens abortlagstiftning genomfördes runt om i landet på onsdagen, här i Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Omfattande protester mot Polens abortlagstiftning och dess tragiska konsekvenser genomfördes i flera städer på onsdagen.

Den direkta anledningen till att tiotusentals demonstranter samlats på ett 50-tal orter var gravida 33-åriga Dorota Laliks död i södra Polen i slutet av maj, tre dagar efter det att hon skrivits in på ett sjukhus sedan vattnet gått. Hon avled av blodförgiftning och fostret kunde inte räddas.

Annons

Polsk abortlagstiftning tillåter abort om moderns liv är i fara, men anhöriga säger att sjukhuspersonal inte genomförde en korrekt undersökning eller informerade om att kvinnans liv var i fara.

Åklagare har inlett en förundersökning av fallet. Åklagare undersöker samtidigt ytterligare två fall där gravida kvinnor avlidit på sjukhus.

Men protesterna gällde även de restriktiva abortlagar som införts i Polen. Premiärminister Mateusz Morawiecki vädjade i sin tur demonstranterna att inte "göra politik" av dödsfallet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons