Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Banker sänken på börsen

En bred uppgång på måndagsförmiddagen byttes till nedgångar på eftermiddagen. Stockholmsbörsens breda OMXS-index stängde på minus 0,4 procent.
Börs • Publicerad 13 december 2021
Uppgång blev till nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppgång blev till nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte medicinteknikbolaget Getinge och läkemedelsjätten Astra Zeneca med 2,1 respektive 1,2 procent.

Men storbankerna tappade alla. Handelsbanken, Swedbank och SEB gick ned 1,5–1,6 procent, medan Nordea backade 0,8 procent.

Annons

Utanför OMXS30 rusade bussbolaget Nobina, upp 29,1 procent, sedan ägarna har fått ett brittiskt bud värt 9,3 miljarder kronor att ta ställning till. Styrelsen i Nobina rekommenderade ägarna att säga ja.

Volvo Cars aktie steg 3,5 procent. Vd Håkan Samuelsson flaggade för att biltillverkaren tillsammans med Northvolt vill satsa på batteritillverkning i USA och Asien också, om satsningen i Europa går i lås.

Marknaden väntar nervöst på räntebesked senare i veckan från såväl USA:s centralbank Federal Reserve som Japans centralbank, Bank of England och Europeiska centralbanken.

Oljepriset på världsmarknaden backade något, men gaspriset i Europa lyfte till nya rekordnivåer efter det att Tysklands regering sagt att gasledningen Nordstream 2 inte går att godkänna då den inte uppfyller kraven enligt EU:s energilagstiftning.

På de ledande Europabörserna var det mestadels röda siffror. FTSE-index i London gick ned 0,8 procent och CAC 40-index i Paris tappade 0,7 procent, medan DAX-index i Frankfurt var oförändrat vid 18-tiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons