Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bönderna oense med jägare om vildsvin

Vildsvinen fortsätter ställa till det för markägare och lantbrukare – djuren ökar i antal och fördärvar på sina håll allt mer ute i skog och mark. Trots det avbryter nu Lantbrukarnas riksförbund samarbetet kring en gemensam handlingsplan med Svenska jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.
Lantbruk • Publicerad 27 maj 2020
Vildsvinsstammen uppskattas 2020 till minst 300 000 individer i landet, uppger Naturvårdsverket i sin Nationella förvaltningsplan. Arkivbild.
Vildsvinsstammen uppskattas 2020 till minst 300 000 individer i landet, uppger Naturvårdsverket i sin Nationella förvaltningsplan. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP

Ingen vet säkert hur många vildsvin som finns i Sverige i dag, men Naturvårdsverket uppskattar antalet till runt 300  000 i Sverige. Problemen är synliga och ökar på de håll där koncentrationen av grisar är för stor. I djurens spår följer både uppbökad odlingsmark och trafikolyckor, och skadorna för jordbruket har LRF tidigare uppskattat övergå en miljard per år.

"Mycket diskussioner"

Många lantbrukare brottas med problemen och efter stämman förra året bjöd således Lantbrukarnas riksförbund (LRF) in Svenska jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund för att arbeta med en gemensam handlingsplan med syfte att minska viltskador i skog och jordbruk. Men nu har det tagit stopp.

Annons

Det visar sig att lantbrukarna och jägarna haft svårt att enas, för LRF ser plötsligt ingen annan utväg än att fortsätta med en handlingsplan på egen hand, enligt Palle Borgström, LRF:s riksförbundsordförande.

– Det har varit ganska mödosamt och mycket diskussioner, och vi har dragit den slutsatsen att ska vi skriva något gemensamt så får vi göra alltför mycket kompromisser, säger han till TT.

LRF, som anser att vildsvinsfrågan är en ödesfråga för många av dess medlemmar, uppger att man är oense med jägarna främst rörande två frågor.

–   Naturvårdsverket har kommit med en förvaltningsplan som beslutades i början på året, där man bland annat har som målsättning att halvera skadorna i jordbruket och trafiken och en väsentlig minskning av skadorna av en del offentliga miljöer. Det har Jägareförbundet haft svårt att ställa sig bakom, säger Palle Borgström och fortsätter:

– Och den andra frågan där vi inte är överens är att Naturvårdsverket föreslår att man ska ändra i jaktlagstiftningen. I dag är en förande sugga som har kultingar enligt jaktlagen fredad från jakt. Vi tycker det är onödigt att ha det i inskrivet i jaktlagen.

"Något överraskande"

Det tycker däremot inte Svenska jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

– Man vill ändra i jaktlagen om att inte ska vara brottsligt att skjuta en kultingförande sugga. Men det tycker vi definitivt. Man kan inte ge avkall på etiken.

– Det är något överraskande måste jag säga. Jag uppfattar att vi har gjort framsteg, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:

– Men vi håller alltid en öppen dörr för LRF. Sedan tar vi fram våra planer på varsitt håll, men vi bjuder in till dans på både lokal, regional och nationell nivå.

Enligt Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas Riksförbund, är man från hennes förbund dock överens med LRF om det mesta.

Annons

– Men poängen med handlingsplanen var att alla var överens, säger hon och understryker att ett praktiskt samarbete med LRF och lantbrukarefortgår kontinuerligt ute i landet.

– Det här året är det om än viktigare att vi jägare lyckas hjälpa jordbrukare för att hantera en troligen ännu större vildsvinsstam och annat klövvilt. Jag hoppas, trots corona-tiden, att vi är kreativa och ser till att skapa system så att alla jägare vågar sig ut och jagar, så att vi ska få fram svenska livsmedel.

Fakta: Vildsvin

Är släkt med tamsvinet.

Kan bli 185 centimeter långt, med en mankhöjd upp till 100 centimeter, men är oftast mindre.

Finns främst i löv- eller blandskog. Allätare som gärna äter ollon, rötter eller kadaver.

Bökar i jorden när det söker föda, vilket kan ödelägga exempelvis potatisodlingar.

Utrotades i Sverige på 1600-talet. Återinfördes i hägn, och började rymma därifrån på 1970-talet.

På 30 år ökade stammen från några hundra till cirka 175 000 djur 2014.

Sprider sig norrut i landet. Finns upp till södra Värmland, södra Dalarna och Gävleborg.

Vildsvinsstammen uppskattas 2020 till minst 300 000 individer, uppger Naturvårdsverket i sin Nationella förvaltningsplan.

Källa: NE, LRF, Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons