Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Omstridd Imam dödad i moské i Kabul

En omstridd imam har dödats i en explosion inne i en moské i Afghanistans huvudstad Kabul.
Oklarheter råder kring händelsen, som inträffade i diplomatkvarteren.
Afghanistan • Publicerad 3 juni 2020
En polis bevakar området i Afghanistans huvudstad Kabul där ett bombdåd genomfördes på tisdagen.
En polis bevakar området i Afghanistans huvudstad Kabul där ett bombdåd genomfördes på tisdagen.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanistans huvudstad Kabul.
Afghanistans huvudstad Kabul.Foto: 

Imamen Ayaz Niazis predikningar, med dess politiska innehåll, drog ofta skaror större än Wazir Akbar Khan-moskéns kapacitet. Men han var skarpt kritiserad – bland annat för att ha prisat mordet på Farkhunda Malikzada, kvinnan som 2015 felaktigt beskylldes för att ha eldat upp Koranen och därefter under utdragna former dödades av en upphetsad folkmassa i huvudstaden. Mordet väckte avsky, både i Kabul och i övriga världen.

Ayaz Niazi och ytterligare en person dödades i en explosion i moskéns tvagningsrum på tisdagen. Men oklarheter råder kring det som inledningsvis uppgavs vara ett självmordsdåd.

Annons

– I kväll detonerade dessvärre sprängmedel som lämnats av terrorister i Wazir Akbar Khan–moskén, säger Tareq Arian, talesperson för inrikesdepartementets, till nyhetsbyrån AFP.

Han utvecklar inte saken.

Ingen grupp har tagit på sig dådet.

Tidigare på tisdagen dödades sju civila av en vägbomb i provinsen Kunduz i norra Afghanistan. Ytterligare sex skadades, varav två allvarligt. Det dådet kopplas till den väpnade fundamentalistiska talibanrörelsen.

Attacker utförda av talibaner har minskat i antal sedan den 24 maj då rörelsen förklarade ett tre dagar långt eldupphör för att fira avslutandet av fastemånaden.

President Ashraf Ghani välkomnade talibanernas utspel och lovade att 2 000 talibanfångar ska släppas i ett försök att få i gång samtal om fredsförhandlingar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons