Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolund om C-krav: Måste ge och ta

Strandskyddet och skogsägandet kvarstår som budgetförhandlingarnas knäckfrågor.
När Miljöpartiet och Centerpartiet står i varsin ringhörna öppnar MP-språkröret Per Bolund delvis för något slags kompromisser.
Politik • Publicerad 5 september 2021
Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som också är miljöminister, vill försöka nå en samsyn med Centerpartiet i budgetförhandlingarnas knäckfrågor. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Kristina Yngwe (C) säger att det generella strandskyddet orsakar stor frustration. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

För att stödja regeringens budget förväntar sig C gehör för sina krav om slopat strandskydd och att stärka skogsägares ställning. Det var också del av den överenskommelse som partiet slöt med Socialdemokraterna för att Stefan Löfven skulle kunna bli statsminister igen i somras, men intressekonflikten med MP har ännu inte lösts.

– Det har varit extremt tydligt från Miljöpartiets sida att vi inte ställer oss bakom de krav som Centerpartiet ställde. Däremot är vi fortsatt intresserade av att försöka hitta en väg framåt. En gemensam väg framåt bygger på att vi är lyhörda för varandras engagemang i de frågor som man anser är viktiga, säger Bolund i SVT:s "Agenda".

Annons

Enligt honom kommer båda partierna att behöva ge och ta.

"Enorm frustration"

Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Kristina Yngwe säger till Dagens industri att partiet vill slopa det generella strandskyddet och låta kommunerna avgöra.

– Det finns en enorm frustration på landsbygden. Man får bygga i Hammarby Sjöstad men på landsbygden får man inte bygga i ett dike, säger hon till tidningen.

När det gäller strandskyddet lyfter Per Bolund att reglerna skulle kunna anpassas beroende på hur hårt exploaterat området är i utgångsläget, samt med reservation för en stark allemansrätt.

Kompensation eller byte

När det gäller skogsägandet tycks MP inte lika kompromissvilligt. Där vill partiet följa förslaget i förra årets skogsutredning om att freda omkring 500 000 hektar skog i fjällkedjan. Centerpartiet vill stärka äganderätten i skogen, vilket C-ledaren Annie Lööf beskrivit som en "frihetsreform för landsbygden".

Per Bolund säger sig vara beredd att lyssna på C även i denna fråga. Om och när staten lägger beslag på skogsägares mark kan den erbjuda ekonomisk kompensation eller byte mot statligt ägd skog någon annanstans, lyfter han.

– Det är tydligt att Centerpartiet är markägarnas röst i riksdagen medan Miljöpartiet kommer in med allmänintresset, i våra ögon, säger han.

Statsminister Stefan Löfven sade i början av juli att dessa frågor behövde lösas "så snabbt det går".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons