Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolsonaro: Sluta blockera vägar

Brasiliens president Jair Bolsonaro ber anhängare att sluta blockera vägar. Blockaderna, som utförts i protest mot hans valförlust i presidentvalet, "verkar inte vare en del av legitima demonstrationer", enligt Bolsonaro.
Brasilien • Publicerad 3 november 2022
Lastbilschaufförer som stödjer Brasiliens president Jair Bolsonaro börjar lätta på en blockering i Embu das Artes i utkanten av São Paulo.
Lastbilschaufförer som stödjer Brasiliens president Jair Bolsonaro börjar lätta på en blockering i Embu das Artes i utkanten av São Paulo.Foto: Andre Penner/AP/TT
Demonstranter i Rio de Janeiro på onsdagen.
Demonstranter i Rio de Janeiro på onsdagen.Foto: Bruna Prado/AP/TT

– Jag vet att ni är upprörda. Jag är lika ledsen och upprörd som ni är. Men vi måste hålla huvudet kallt, sade han på onsdagen enligt AP och tillade att stängda vägar hotar människors rätt att röra sig.

Antalet blockader på vägar runt om i landet har minskat, från 271 på tisdagen till 146 på onsdagen, enligt polisen, rapporterar AFP.

Fotbollssupportrar röjer vägar

Annons

Säkerhetsstyrkor och polis har satts in för att få bort vägspärrarna. På sina håll har även fotbollssupportrar kommit till undsättning, som brutit igenom blockader och röjt undan hinder för att kunna ta sig till fotbollsmatcher, rapporterar The Guardian.

Bolsonaro välkomnar däremot traditionella demonstrationer på gator och torg, som han säger är en del av "det demokratiska spelet".

Tiotusentals personer har också gått ut på gatorna runt om i landet i protest. En del, som bland annat slagit läger utanför en militärbas i Rio de Janeiro, har krävt att militären går in och ser till att Bolsonaro får behålla makten. Andra hävdar att det rör sig om röstfusk och riggade val.

Körde in i folkmassa

Hittills har dock protesterna varit mestadels fredliga. Men i Mirassol, norr om São Paulo, körde en bil in i en demonstrerande folkmassa, och skadade elva personer, enligt The New York Times.

Bolsonaro har inte erkänt sig besegrad eller gratulerat sin motståndare, men har motvilligt lovat att gå med på maktöverlämnandet till vänsterledaren Luiz Inácio Lula da Silva, som vann den extremjämna andra valomgången mot Bolsonaro i söndags.

Lula da Silva fick 50,9 procent av rösterna, medan ytterhögerpolitikern Bolsonaro fick 49,1 procent, när 124 miljoner brasilianare gick till valurnorna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons