Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolånebjässen sågas av börsen trots vinstlyft

Handelsbanken, en av landets allra största bolånebanker, redovisar liksom andra storbanker ett rejält vinstlyft i det högre ränteläget. På pappret blev vinsten högre än väntat.
Men börsen är inte nöjd. Aktien faller med över 3 procent efter rapporten.
Ekonomi • Publicerad 19 juli 2023
Bankernas räntenetto för andra kvartalet 2022 jämfört med 2023.
Bankernas räntenetto för andra kvartalet 2022 jämfört med 2023.Foto: Anders Humlebo

"Stabilt, helt enligt förväntan" skriver vd Carina Åkerström i en mejlad kommentar till delårsrapporten.

"Kvartalets stabila resultat – under en utmanande tid – är en bekräftelse på Handelsbankens styrka och medför goda förutsättningar att fortsätta stärka bankens position på hemmamarknaderna", tillägger hon.

Osäkert omvärldsläge

Annons

Det kapital som nu väller in i banken – inte minst tack vare högre marginaler på bankens insättningar från hushåll och företag – ger enligt Åkerström utrymme till ett långsiktigt arbete med stöd till kunder och utveckling av bankens verksamhet.

"Det ger oss långsiktig stabilitet och flexibilitet, vilket gör det möjligt att fortsätta göra de affärer vi vill göra", skriver hon.

Hon beskriver omvärldsläget som osäkert och tillägger att det då är rimligt för banken att ha en kapitalbuffert ovanpå de krav som myndigheter ställer.

Analytiker: Resultatlyft imponerar inte

Rörelseresultatet lyfte mer än väntat. Men det imponerar inte jämfört med branschkollegorna, enligt en snabbanalys av den amerikanska storbanken Citis analytiker Maria Semikhatova.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – är i linje med förväntningarna. Men kostnaderna är oväntat höga och kapitaltäckningsgraden oväntat låg, skriver hon i en kommentar.

Med kursfallet på drygt 3 procent efter delårsrapporten har Handelsbankens aktie sedan årsskiftet gått ned 13,6 procent.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, tror att alla svenska banker lider av oron kring finansiella problem i den svenska fastighetssektorn i räntechockens spår.

– Bankerna går överlag väldigt bra. Det är en kombination av att räntenettot är väldigt bra samtidigt som kreditkvaliteten är väldigt god, så att du inte har kreditförluster. Det är fortsatt oro runt den kommersiella fastighetssektorn i Sverige som gör att bankaktierna inte går bättre, säger han.

Fakta: Kraftigt lyft för räntenettot

Handelsbanken, med en marknadsandel på 21 procent på den svenska bolånemarknaden, redovisar ett rörelseresultat på 8 841 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 281 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – lyfte till 11 687 miljoner kronor. Det kan jämföras med ett räntenetto på 8 390 miljoner ett år tidigare. Det låg i linje med vad aktieanalytikerna hade räknat med, enligt Bloombergs sammanställning.

Provisionsnettot ökade marginellt till 2 761 miljoner kronor.

Kreditförlusterna var försumbara och därmed oväntat låga. Men kostnaderna lyfte 10 procent till 5 634 miljoner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons